Передплата 2024 «Добрий господар»

«Більшість лотів хлопці передали з фронту»

У Театрі імені Марії Заньковецької відбувся благодійний вечір, на якому збирали кошти для купівлі машини швидкої допомоги на фронт

Фотовиставка від благодійного фонду "Чародійка". Фото автора
Фотовиставка від благодійного фонду "Чародійка". Фото автора

26 травня у Львівському Національному драматичному театрі імені Марії Заньковецької відбувся благодійний вечір — «заньківчани» разом з іншими благодійниками збирали кошти на купівлю машини швидкої допомоги для евакуації поранених. На Малій сцені театру актори Мар’яна Кучма та Олесь Федорченко зіграли драму «Життя Р. S», створену на основі реальних подій ветеранкою російсько-української війни Валерією Бурлаковою. Усі кошти від реалізованих квитків театрали перерахують у скарбничку для купівлі машини.

За словами речниці Театру імені Марії Заньковецької Олени Федорченко, цю мету «заньківчани» реалізовують спільно з міжнародним благодійним фондом «Здоров'я в твоїх руках». Загалом («ВЗ» вже про це писав) після цьогорічних гастролей у Великій Британії та Ірландії, які відбулися 27−30 квітня, театр передав фонду на придбання цієї швидкої 2000 євро та 1400 фунтів.

«Життя P.S.» — вистава, в якій описується інша сторона бойових дій очима жінки, яка на лінії фронту знайшла коханого. Книга Валерії Бурлакової - фронтовий щоденник, в якому зображується реальність, відмінна від нашої. Часом жорстока, часом абсурдна, а часом і така, що вселяє надію та сенс жити. Глядач знайомиться з правдою про війну крізь призму спогадів Валерії. І як спогади інколи схожі на сон, так і репрезентована дійсність нагадує життя уві сні, де головна героїня вже заздалегідь знає все, що їй доведеться пережити, але не може відвернути неминучості подій.
Окрім показу вистави, наступним пунктом благодійності цього дня у театрі відбулися інші події - аукціон, ярмарок, показ дитячої колекції вишиванок, фотовиставка тощо. Хто взяв участь у благодійному аукціоні, журналістці «ВЗ» розповіла співзасновниця Міжнародного благодійного фонду «Здоров'я в твоїх руках» Олена Бовтач.

— Метою створення нашого фонду була допомога діткам — до то після трансплантації печінки (відділення є у дитячій лікарні, що на вулиці Пилипа Орлика. — Г.Я.), — каже пані Олена. — З початком повномасштабного вторгнення багато моїх колег-медиків та однокурсників з медичного університету імені Данила Галицького пішли захищати Україну від рашистів. Машина «швидкої» — найперша необхідна річ, яка потрібна там, на сході. З’явилася ідея провести благодійну акцію спільно з нашими партнерами — керівництво Театру імені Марії Заньковецької віддало нам на благодійній основі приміщення для проведення заходу, нам допомагає увесь персонал. Ми збираємо конкретно на автомобіль «швидкої» для десантно-штурмової бригади військової частини 4010, яка воює на бахмутському напрямку.

— Хто надав лоти для аукціону?

— Більшість привезли з фронту — переносний ракетно-зенітний комплекс «Ігла», який розфарбувала художниця Леся Квик, тубус від патронів і «Джавелін», які також розмалювала ця мисткиня, дві вишиванки з етногалереї Роксолани Шимчук.

Лоти - "Джавелін", "Ігла" і тубус.
Лоти - "Джавелін", "Ігла" і тубус.

Беруть у благодійному заході і артисти — співачка Славія та Віктор Винник, солістка ансамблю сухопутних військ Руслана Кицера. Благодійний фонд «Чародійка» надав свої фотографії. У плані вечора — дегустація ігристих вин, які вціліли зі складу, розстріляного на Житомирській трасі. Найбільш цінні ігристі вина також буде запропоновано як лоти.

Віктор Винник давно допомагає фронту.
Віктор Винник давно допомагає фронту.

На аукціоні стартова ціна тубуса від патронів була 500 гривень, «Ігла» з художнім розписом «стартанула» з двох тисяч гривень, але публіка трохи вагалася. Натомість жіночу вишиванку від Роксолани Шимчук купили за 6000 грн, хоча початково її ціна була на тисячу нижчою. Чоловічу вишиванку — з таким взором, як у Степана Бандери, при стартовій ціні 5000 тисяч, одна пані придбала за 11 000.

Взяли участь у благодійному вечорі і дітки з модельної школи «Нова імперія», які представили дизайнерські вишиванки. А ресторатори з готельно-відпочинкового комплексу «Озерний край» частували гостей благодійного вечора рибними смаколиками та солодкою випічкою. Хто мав намір долучитися до благодійної мети, кидав у скриньку гроші, які ресторатори також передали на придбання «швидкої».

Схожі новини