Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Право кукурікати півень довів у суді

За безпідставні претензії його господині мають компенсувати 1000 євро

Корін Фессо і її півень Моріс відбили атаку примхливих сусідів, яким заважає «ку-ку-рі-ку».
Корін Фессо і її півень Моріс відбили атаку примхливих сусідів, яким заважає «ку-ку-рі-ку».

Незвичний судовий процес тривалістю два роки завершився у місті Рошфорі, що на французькому острові Олерон. Літнє подружжя поскаржилося на сусідського півня Моріса, який своїми голосними співами заважав пенсіонерам спати.

Позов розглядали за статтею про «шумо­ве забруднення». Скаржники вважали, що півень порушує громадський порядок і вимага­ли від власниці птаха Корін Фессо припинити «аномальні звуки». Жінка натомість заперечува­ла вину свого кукурікала. Сказала, що поселила­ся на острові значно раніше від сусідів, до того ж назвала спів півня його природною потребою. Адвокати Корін представили у суді петицію на захист півня, яку підписали 150 тисяч французів. А також листи на підтримку голосистого птаха, які надіслало багато американців. Під приміщен­ням суду зібралися захисники природи із півня­ми на руках, висловлюючи свою солідарність із Морісом.

За підсумками розгляду справи суд став на бік… півня. Захистив його право кукурікати, коли заманеться. Та ще й зобов’язав позивачів спла­тити Корін Фессо 1000 євро компенсації.

Французи вірять, «історичне» рішення Фемі­ди допоможе іншим громадянам, на яких пода­ли в суд через «надто гучне» крякання їхніх качок, ґелґотання гусей, мукання корів тощо. Один з та­ких судових процесів, зокрема, призначено на жовтень у комуні Ланд.

Схожі новини