Передплата 2024 «Добра кухня»

Франкове поле забезпечить воїнів картоплею

Торік персонал Музею Івана Франка у селі Нагуєвичах (Дрогобицький район) виростив 1,3 тонни картоплі на потреби Збройних сил України. Більшу частину овочів через волонтерів передали для польових кухонь військових. Декілька мішків бульби залишили на насіння

На закинутій досі ділянці працівники музею посадили картоплю. Вирощений урожай передадуть на потреби ЗСУ. Фото Музею Івана Франка.
На закинутій досі ділянці працівники музею посадили картоплю. Вирощений урожай передадуть на потреби ЗСУ. Фото Музею Івана Франка.

Така ідея виникла у пра­цівників закладу перших місяців повномасштабної війни. «Тоді у садибі Франка ту­ристів не було. Ми подумали, що треба якось допомагати армії. Вирішили виростити картоплю. Ту, про яку писав Іван Франко в своїх творах, про котру збирав різні приказки, повір'я», — роз­повідає директор заповідни­ка Богдан Лазорак.

Засадили 10 соток. Догля­дали всім колективом: проса­пували, підгортали, збирали жуків (аби не застосовувати хі­мії). Урожай видався високим.

Цього року хранителі му­зею взялися продовжити до­бру справу. Травневої соняч­ної днини посадили 200 кг вже власної насіннєвої бульби. Це значно більше, ніж минулого сезону — на 45 сотках. Вони ко­лись належали батькові Івана Франка — Якову.

«Біля будинку Каменяра є необроблені поля. В тому чис­лі - ділянки наших працівників. Один із них дозволив викорис­тати свою „цілину“. Ми маємо коней, овець, тож із перегноєм проблем не було. А для робіт винайняли трактор. Площу зо­рали, заборонували, закульти­вували і провели рядки», — про­довжує Богдан Лазорак.

Музейники сподіваються на хорошу віддачу. Усе зібране вони відправлять військовим. Це буде маленьким вкладом ко­лективу у нашу спільну перемогу над московським агресоором.

Додамо, що взялися за таку справу четверо людей — робіт­ник комплексного обслугову­вання, тракторист, електрик та директор.

Колись тут працювало 10 осіб технічного персоналу. За­раз дехто воює або поранений чи проходить медогляд перед службою. Ті ж, котрі залиши­лися, підтримують порядок у садибі-музеї та біля нього (ко­сять територію, ремонтують) й одночасно вирощують бульбу.

Схожі новини