Передплата 2024 ВЗ

Коти-бегемоти і портретні ляльки

Учителька інформатики й трудового навчання Олена Степчук в’яже іграшки

Фото Олени Степчук
Фото Олени Степчук

Олена Степчук із Ківерців, що на Волині, в’яже текстильні іграшки на замовлення. Я їх побачила у соцмережах у групі «Майстри Handmade». Мою увагу привернув симпатичний в’язаний кіт. Вирішила розпитати пані Олену про її творчість.

— Працюю вчитель­кою інформатики, тру­дового навчання та креслення, — каже Оле­на Степчук. — Раніше я в’язала лише спицями, а чотири роки тому на­вчилася гачком. Тепер і дітей цього навчаю! Ця технологія називається аміґурумі (це японське мистецтво в’язання на спицях або гачком маленьких м’яких звірят та людиноподібних істот. — Авт.). Такі іграш­ки в’яжуться по колу (по спіралі). Я спо­чатку дивилася відеоуроки на YouTube, а потім свій канал створила і проводжу майстер-класи з в’язання іграшок. Роз­повідаю також про свою улюблену техно­логію — вишивку шовком по картону.

Нещодавно я в’язала мініатюрну со­бачку чихуахуа. Це доволі копітка робо­та. Спочатку треба зв’язати голову, далі по колу — тулуб, живіт, потім хвіст і окре­мо кожну лапку. Але коти — це моя «фіш­ка». На кота-бегемота особливий попит у замовників. Я сама у нього закохала­ся! (Усміхається. — Авт.). Виготовляю ко­тів трьох розмірів — великого, середнього і маленького. Такого кота можна викорис­товувати як подушку. Можу зв’язати таку іграшку за тиждень або за два (якщо кіт більшого розміру).

— Я боляче реагую на критику, — зізна­ється пані Олена. — Але коли мене хвалять за мої роботи, то я щаслива! Я також ви­готовляю портретні ляльки. Людина над­силає мені своє фото у яскравому образі. Я не повторюю обличчя, повторюю зачіску та одяг. Мої роботи замовляли у Норвегії, Греції та Польщі. Наприклад, вартість кота — 420−440 грн. Великий кіт може і 1000 грн коштувати. Портретні ляльки — 600 грн.

Якось виставила у творчій групі сво­їх зайців-патріотів. Їх багато замовили! Я проводила майстер-класи для діток-пе­реселенців з їх виготовлення. До мене звернулась жінка і попросила зв’язати пару зайців у патріотичних кольорах. Од­ного собі залишила, а другого віддала чо­ловікові, який ішов на війну. Їхнє прізвище Заєць, ось дружина і вирішила замовити такий талісман.

Схожі новини