Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Битва під Грюнвальдом» зі львівського Арсеналу на два роки поїде до польського замку Мальборк

Візитівка львівського музею «Арсенал» — живописна панорама «Битва під Грюнвальдом» авторства Зигмунта Розвадовського і Тадеуша Попеля — на два роки переїде до Замкового музею у польському Мальборку (Поморське воєводство). Днями делегація зі Львівського історичного музею відвідала з робочим візитом Замковий Музей у Мальборку

Фото зі сайту музею «Арсенал»
Фото зі сайту музею «Арсенал»

Підписали контракт на тимчасове зберігання з метою експонування картини «Битва під Грюнвальдом» на виставці у Замковому музеї в Мальборку. Живописний шедевр розміром 5 на 10 метрів має з"явитися на виставці в Польщі вже цієї осені.

«У Польщі відбудеться виставка, присвячена хрестоносцям, ми випозичаємо картину „Битва під Грюнвальдом“ на цю виставку, — розповів „ВЗ“ директор Львівського історичного музею Роман Чмелик. — Наразі говоримо про час експонування на виставці цієї картини — це буде близько двох років. Це нормальна практика. Українське законодавство дозволяє вивозити культурні цінності за кордон на тимчасове експонування на термін до трьох років. Є закони України, які регулюють діяльність музеїв, а також законодавство, яке регулює переміщення культурних цінностей через кордон. Ми діємо у рамках законодавства. Коли будуть перевозити картину у Польщу — ще невідомо. Це залежить від багатьох факторів, ще потрібно оформлювати документи тощо. Загалом культурні цінності зі Львівського історичного музею дуже часто передаються на експонування в інші музеї. Наприклад, зараз на експонуванні в Кракові на Вавелі знаходиться одна картина зі Львівського історичного музею. А зі Львівської Галереї мистецтв зараз дві виставки знаходяться за кордоном — одна у Вільнюсі, друга у Польщі на Вавелі».

Довідка «ВЗ»

"Панорама Битви під Грюнвальдом" - мальовнича панорама, виконана Зигмунтом Розвадовським і Тадеушем Попелем 1910 року. Картину виготовили до 500-річчя Грюнвальдської битви. Панораму під такою ж назвою написав у 1875 — 1878 рр. знаменитий польський художник Ян Матейко. Але організатори святкування 500-річчя битви не змогли домовитися з власниками панорами Матейка щодо її експонування. Тому оргкомітет замовив панораму на цю тему Розвадовському і Попелю. Невідомо, коли вони почали її писати, але панорама була завершена до 12 липня 1910 року. Саме цього дня о 21.00 був відкритий доступ до неї у спеціально збудованому дерев’яному павільйоні в Кракові на площі Св. Духа. Картину сприйняли доволі позитивно. Після Другої світової війни панораму вважали пропалою. Але у 1990 році вона знайшлася у запасниках Львівського історичного музею. Після тривалої реставрації панорама «Битва під Грюнвальдом» експонується у Музеї зброї «Арсенал» у Львові.
Грюнвальдська битва 1410 року — битва, яка відбулася під час «Великої війни» 1409 — 1411 років між силами Тевтонського ордену та об'єднаними військами Королівства Польського і Великого князівства Литовського, Руського і Жемайтійського (тоді Руським королівством називалося Галицько-Волинське князівство). Битва відбулася поблизу сіл Грюнвальд і Танненберг — на землях держави Тевтонського ордену, нині територія Польщі. Перемогла польсько-литовсько-руська армія.

Схожі новини