Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Насправді росія воює з нами вже сто років»

У львівській книгарні «Є» з аншлагом відбулася презентація нової книги Володимира В’ятровича «Наша столітня. Короткі нариси про довгу війну»

Володимир В'ятрович і Сергій Руденко під час презентації. Фото книгарня «Є»
Володимир В'ятрович і Сергій Руденко під час презентації. Фото книгарня «Є»

У львівській книгарні «Є» відбулася презентація нової книги відомого історика, народного депутата України Володимира В’ятровича. Книга «Наша столітня. Короткі нариси про довгу війну» складається із 45 розділів. Як характеризує їх сам автор, «це 45 життєво важливих уроків історії національно-визвольної боротьби України, які маємо засвоїти, щоб відстояти незалежність і саме існування держави Україна». Звичайно, найважливіше, що автор розкриває історію повномасштабного російського вторгнення на територію нашої держави 24 лютого 2022 року.

У переддень львівської, презентація книги відбулася у Києві. На обох заходах був справжній аншлаг.

У залі був справжній аншлаг.
У залі був справжній аншлаг.

Ще задовго до початку у книгарні «Є» вишикувалася довга черга охочих придбати примірник (не зважаючи на ціну понад 400 гривень). А вже у залі книгарні шанувальники творчості В’ятровича стояли в не меншій черзі, аби отримати автограф автора та сфотографуватися з ним. Усі місця в залі були заздалегідь зайняті, а поза кріслами тіснилося багато людей. Після виступу автора не бракувало запитань із залу.
Під час презентації другий її учасник — журналіст і публіцист Сергій Руденко — зазначив, що Володимир В’ятрович не тільки історик, він сам — творець історії:

«Він є політик, учасник тероборони з перших днів російського вторгнення. Він з автоматом ходив вулицями Києва, Київщини, захищав столицю. Тому те, що тут написано — це не просто вивчення історичних документів в архівах Служби безпеки України. Це те, очевидцем чого був Володимир В’ятрович. Тому ця книжка цінна саме аналізом людини, яка не лише вивчає історію, а й творить. Коли розпочалася велика війна 24 лютого 2022 року, багато було суперечок, як означати період, який був до 2022 року. Хтось каже, що 24 лютого 2023 року — це був рік великої війни. Хтось говорить, що це дев’ять років війни. В’ятрович каже, що ми вже сто років у війні з рф. Тобто росія воює з нами вже сто років. Це почалося ще в 1917 році і продовжується по цей час».

«Чому столітня? Тому що якраз сто років тому ця війна набула форм, які дуже близькі до тих форм, які вона має зараз, — пояснює сам Володимир В’ятрович. — Нинішня Україна є приблизно у тих кордонах, як при Українській народній республіці. З другого боку, маємо агресивну росію — тоді більшовицьку, тепер — нібито російську федерацію, а насправді ту саму російські імперію, незалежно від того, як вона змінювала прапор. І початки цієї війни, і її продовження — усе це дуже перекликається із тим, що було сто років тому. Звичайно, можна заглиблюватися далі в історію, можна говорити і про трьохсотлітню війну, але тоді вже фокус історії розмивається. Дуже багато речей, і я згадую про це у своїй книзі які характеризують цю війну як таку, що супроводжується масовими злочинами, геноцидом супроти українців. І справді, такі факти можна знайти не тільки у ХХ столітті. Найпростіший приклад — знищення Батурина. Це дуже перекликається із тим, що ми бачимо зараз на територіях, куди дістає російська армія. Але мені здається, найчіткіше про війну, яка перекликається з теперішньою війною, говорити можна якраз від початку створення Української держави — Української народної республіки. Це Третій універсал (кінець 1917 року), це більшовистський переворот у росії. По суті, це етапи цієї війни, яка тривала з перервами, різними фазами. Це активна масштабна війна, яка тривала до 1921 року, поки існувала Українська держава і українська армія. Це підпільна війна 20-х років. Це війна на Центральній і Великій Україні 30−40 х років, війна 30−50-х років у Західній Україні, війна ненасильницькими способами з боку українських дисидентів. Війна учасників національно-демократичного руху кінця 80-х — початку 90-х років. Врешті-решт наша перемога у 1991 році. Але насправді ця перемога у 1991 році через відновлення української Незалежності була лише паузою у продовженні цієї війни. Тоді ми, напевно, цього не розуміли. І ми тоді не хотіли вірити, що буде продовження цієї війни… Бо тоді Україна отримала цей шанс — відірватися від росії».

За словами автора, перший наклад книги «Наша столітня» випущено два тижні тому, а вже розійшлося 2 тисячі примірників. У Львові, як і на попередній київській презентації, закінчилися всі примірники. У видавництві «Фабула» та «Ранок» теж вичерпався перший наклад. Видавництва готують другий, який має бути до кінця цього місяця. Книжки ще можна придбати на деяких інтернет-ресурсах, які заздалегідь закупилися.

Схожі новини