Передплата 2024 «Добрий господар»

Цей вітряк виробляє енергію майже у повний штиль!

Його форма нагадує збільшену копію пелюсток незвичайної квітки

Такий вигляд має унікальний вітряк. Фото Facebook
Такий вигляд має унікальний вітряк. Фото Facebook

Доктор технічних наук Олексій Федорович Оніпко винайшов унікальний вітряк, який не має аналогів у світі. Виробляє енергію навіть тоді, коли вітер майже вщухає і зупиняються усі досі відомі лопатеві генератори. Теоретично, такий вітряк можна поставити не лише на обійсті, а й на балконі чи на даху міської багатоповерхівки…

Олексій Федорович родом з Полтавщини, нині мешкає на Київщині й очолює громадську організацію «Українська академія наук», яка об'єднує науковців і виробників з різних галузей народного господарства. У сфері вітроенергетики Оніпко працює понад 25 років. Більш ніж половину з них віддав створенню унікального вітряка. Розробив десятки, якщо не сотні різних конструкцій. І ця справді вразила своєю функціональністю.

Форма вітряка — ніби збільшена копія пелюсток незвичайної квітки. Замість традиційних лопатей у ньому встановлено спіралеподібні підвіски, різні за діаметром.

Олексій Оніпко перевіряє технічний стан спіралеподібних підвісок.
Олексій Оніпко перевіряє технічний стан спіралеподібних підвісок.

— У цьому весь секрет ефективної роботи установки, — пояснює Олексій Федорович. — Спіраль немов у собі закручує вітер. І це посилює її обертання навколо осі. Мої дослідження показують, що за незначних потоків повітря така модель виробляє у 5−6 разів більше енергії, ніж звичайний вітряк. Вона починає працювати за швидкості вітру 0,1 метра за секунду. А лопатеві генератори починають давати струм у кращому разі за швидкості вітру 3 метри за секунду.

Вітряк випробовувався як літак чи космічний апарат — в аеродинамічній трубі. Вчений поставив її у своїй майстерні, щоб вивірити розміри свого творіння. Каже, навіть 5-міліметрове відхилення від оптимальної форми конструкції призводить до зниження продуктивності пристрою майже на третину. Зате висота розміщення вітряка не відіграє особливої ролі. Нерідко у майже безвітряну погоду вітряк, встановлений над землею, виробляє більше енергії, ніж піднятий на 15-метрову висоту.

Уже розроблено моделі різних розмірів вітряків. Найменший з них нагадує побутовий вентилятор, виробляючи до 200 ват електроенергії. Легко встановлюється на балконі будинку і здатний живити струмом кілька енергозберігальних лампочок чи сучасний комп’ютер з телевізором. А триметровий вітряк у середньому за місяць може виробити близько 300 кіловат-годин електроенергії. Навряд чи більше дозволяє собі споживати її за цей час пересічний житель села, селища чи міста.

Свого часу на всесвітньому конкурсі з відновлюваної енергетики у Нюрнберзі (Німеччина) винахід Олексія Федоровича був визнаний найкращою розробкою у світі. Її порівнюють з «ефектом бомби» на ринку відновлюваної енергетики. Український вчений отримав ґран-прі «Зелений Оскар». Про своє бажання виробляти вітряки Оніпка вже заявляли Узбекистан, Казахстан, Китай, Німеччина, Естонія, Італія, Емірати… Але Олексій Федорович хоче надати перевагу тому зарубіжному інвестору, який погодиться збудувати завод з випуску цих пристроїв саме в Україні.