Горіхи ніколи не підводять господаря
Житель села Лісового Барського району Іван Юкал керується давньою народною мудрістю: «Кожна людина мусить побудувати дім, виховати дітей, а також посадити сад». Тому він, як горішник у третьому поколінні (ще дідо вирощував ці дерева), «по вуха» закоханий у горіхи
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/484274/horikhy.jpg)
Батько Івана заклав горіховий садок навколо свого земельного паю. І навчав сина вибирати кращі сортоформи, котрі пристосовані до місцевих умов.
Тепер дбайливий господар створив розсадник згаданої культури, посадив сад, де впроваджує новаторські агротехнологічні схеми з догляду та вирощування горіхів. Тут звідусіль збирає новітні сорти. На селекційних ділянках ростуть саджанці зі США, Канади, європейських та азіатських країн. Прижилися і вкоренилися навіть гості з Австралії.
Нині фермер пригадує: «Мій батько працював у колгоспі. Довкола нашої хати росли понад 20 горіхів. Зібраний урожай тато возив на продаж, завдяки чому підтримував сім'ю. Перед смертю сказав мені: «Дивися, сину, за стільки років горіх мене жодного разу не підвів. Тож і тебе не підведе».
Іван Юкал дослухався батьківської поради, захопився горіхівництвом. Згодом створив власне фермерське господарство «Єфрем». «Матимете горіхи — то не треба буде їхати на заробітки», — повчає інших.
Самовідданий чоловік не лише займається практичною роботою, а й часто виступає на тематичних семінарах та конференціях. Його промови привертають увагу колег. Бо за простотою та доступністю викладу приховані роки вивчення, дослідів і копіткої селекційної роботи. На своєму рахунку пан Іван уже має власні три офіційно зареєстровані сорти. Виведені ним перспективні сортоформи поширені по всій Україні (особливо на присадибних ділянках) завдяки низькорослості, високій урожайності та якості ядер.
Власну колекцію ентузіаст створював із екземплярів, що ростуть не тільки в різних зонах України, а й за кордоном, навіть у Китаї.
Велика збірка Івана Івановича налічує декілька форм, які без вагань можна використовувати в промисловому садівництві. Надалі ґазда планує зайнятися гібридизаційною роботою. Навіть має певні напрацювання у цій сфері - розміри плодів просто вражають.
Останніми роками при поступовій зміні клімату в Україні починають цікавитись пеканом звичайним (інша назва — Карія пекан) — родичем волоського горіха. Ця рослина поширена по всій земній кулі: в Америці, Середній Азії, на Кавказі. Її відмінна риса — незвичайний смак плодів, які мають цінні харчові властивості й користуються попитом.
Не менш важлива, ніж садівництво, для Івана Юкала — родина. Разом із коханою дружиною Лілією виростили 11 дітей: семеро дочок та четверо синів. Тепер ще допомагають їм виховувати аж вісімнадцятеро онуків.
Поради від горіхівника:
- Не варто вирощувати горіхи одного терміну дозрівання. Краще дотримуватися таких пропорцій: 30 відсотків — ранніх, 50 відсотків — середніх та 20 відсотків — пізніх.
- «Садити горіхи краще восени (після заморозків), аніж навесні. У цей період листя вже опало, бруньки сплять, земля тепла, корінь ще готовий поглинати поживні речовини. Посаджені навесні деревця дали приріст 40 см, коли осінні - більше метра», — каже Іван Юкал.