Передплата 2024 «Добра кухня»

Шведському прем'єру наробили клопоту морські вугрі

Керівника уряду Швеції Ульфа Кристерссона тамтешні парламентарії викликали на килим

Через цих вугрів керівник шведського уряду має політичні проблеми.
Через цих вугрів керівник шведського уряду має політичні проблеми.

А все через браконьєрство його помічника Петера Нільссона. Того поліція впіймала за незаконним виловом європейського морського вугра, повідомляє Бі-бі-сі.

Згідно зі шведським законом промишляти за цією рідкісною рибою-делікатесом, якій за­грожує зникнення, можна лише отримавши спеціальний дозвіл. Права рука прем'єра його не мав. Коли поліція зупинила ка­тер Нільссона, то виявила у ньо­му 15 вугрів загальною вагою 11 кг. Помічник прем'єра плу­тався у поясненнях. Розповідав, що випадково натрапив на чужі рибальські сіті і намагався ви­зволити з них й відпустити на­зад у море вугрів.

Утім, правоохоронці у ле­генду Нільссона не повіри­ли (з часом він сам зізнався, що брехав). За незаконний ви­лов рідкісної риби браконьєра оштрафували на 38 тисяч 800 шведських крон (в еквіваленті приблизно 152 тисячі гривень).

Політична відповідальність загрожує і прем'єру Кристерс­сону, який призначив собі тако­го непорядного помічника. По­ведінку глави уряду законодавці обговорюватимуть на спеціаль­ному засіданні. Там, зокрема, поцікавляться, чи пройшов його помічник Нільссон перевірку на доброчесність.

Добрий урок і для наших ви­сокопосадовців. Деякі з них ото­чили себе помічниками, рад­никами, консультантами, які, образно кажучи, ловлять значно більшу рибу, ніж вугрі… І все їм сходить з рук.

Схожі новини