Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Раніше вирощувала лікарські рослини, а тепер — різноманітні овочі

Раніше Ганна Іщенко здо­була у Запоріжжі дві вищі освіти, отримавши фах економіста та переклада­ча. Але того періоду країну охопила криза, тож їй, як молодій спеціалістці, не вдалося влаштуватися на роботу

Перебравшись із тимчасово окупованих територій на захід України, Ганна Іщенко займається вирощуванням помідорів, огірків та інших овочів. Фото з архіву Ганни Іщенко.
Перебравшись із тимчасово окупованих територій на захід України, Ганна Іщенко займається вирощуванням помідорів, огірків та інших овочів. Фото з архіву Ганни Іщенко.

Вийшовши заміж і народивши дітей, ви­рішила повернутися з обласного центру у рідне село Таврійське Оріхівського району, щоб бути ближче до природи, натуральних про­дуктів.

Пані Ганна з дитинства ро­зуміється на травах, бо пере­йняла знання від своєї бабу­сі Олександри Прокопівни. Тому розпочала виробництво лікувальних чаїв та зборів. Частину рослин вирощували з чоловіком Віталієм на при­садибній ділянці, решту доку­повували у місцевих жителів. Також збирали дикоросле зело. Справа успішно розви­валася, навіть удалося при­дбати необхідне обладнання.

Але війна перекреслила всі плани. Опинившись у зоні бойових дій, родина змуше­на була покинути домівку та переїхати у Західну Україну. Спочатку зупинилися в Івано-Франківській області, а по­тім перебралися на сусідню Львівщину — у село Уличне Стрийського району.

За допомогою канадсько­го проєкту We Prosper та ра­зом зі знайомими і місцевим фермером Ігорем Гриньківим започаткували овочеве гос­подарство. У двох зведених теплицях узялися вирощува­ти городину — капусту, згодом — огірки. Хоча ця справа була для них новою та незвичною, однак у підсумку урожай зі­брали високий. Неабияку роль тут відіграла консульта­ційна підтримка професійно­го агронома (на всіх етапах діяльності).

Звісно, після переселення виявилося непросто налаго­дити життя. Були складнощі, пов’язані з адаптацією, не­звичними кліматичними умо­вами, новою справою. Адже раніше вони займалися виро­щуванням інших культур про­сто неба. А праця в теплиці - то окрема наука.

«Зміна напряму роботи — це теж неабиякий виклик. Але завдяки підтримці канадсько­го проєкту We Prosper, Біз­нес-мережі сільських жінок і друзів ми успішно подолали труднощі, здобули колосаль­ний досвід та знання. Тепер упевнено можемо крокувати вперед», — наголошує жінка.

Фермерка планує і надалі розвивати тепличне госпо­дарство. Зараз визначаєть­ся, в якому саме спрямуванні. Можливо, це будуть не лише овочі, а й інші культури.

Окрім того, жінка має най­більшу мрію — відновити ви­робництво трав’яних чаїв. Каже: «То моя любов, покли­кання і життя. Я цим жила та прагну повернутися до цього знову».

Схожі новини