На пательні не лише риба, а й торт
Напередодні Нового 2023 року чимало українців вагаються, чи доречні під час повномасштабної війни якісь святкування. Адже війна змінила життя українців та їхнє ставлення до колись улюблених свят…
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/480735/2023.jpg)
Суспільство розділилося на два табори: противників його святкування і прихильників. Але чи варто відмовлятися від святкового настрою через те, що росія хоче не лише вимкнути нам світло, а й позбавити нас усього позитивного?
Загалом, кожен сам має вирішувати, чи є у нього бажання, час та ресурси відзначати зимові свята… Не хочете святкувати — побудьте у тиші, у спокої. Підніміть опівночі келих улюбленого напою й загадайте найпалкіше бажання (у всіх нас, українців, воно зараз одне). Не хочете й цього робити — не притягуйте силоміць відчуття свята, робіть те, чого бажаєте самі.
Головне — не позбавляйте свята своїх дітей: вони й так травмовані війною. Влаштуйте їм маленьку радість — прикрасьте ялинку, покажіть, що свята все ще існують. І потіште їх подарунками — хай маленькими, зробленими власноруч, діти це обов’язково оцінять й пам’ятатимуть.
Риба у фользі
/wz.lviv.ua/images/articles/2022/12/%D1%80%D0%B8%D0%B1%D0%B0.jpg)
Риба, сік лимона, олія — для змащування, сіль, спеції - за смаком.
Рибу (хек, мінтай, окунь, горбуша) нарізати шматками, за бажання — вийняти кісточки. Нарізати фольгу на шматки, кожен злегка змастити олією. Викласти рибу на фольгу — по одному-два шматки на одну порцію.
Посолити, скропити лимонним соком, посипати спеціями. Щільно та акуратно запакувати кожну порцію в конвертик (можна під рибу покласти подушку з цибулі чи овочів).
Загорнути кожен шматок риби у фольгу, покласти на гарячу суху пательню і готувати, накривши кришкою, близько 7 хв, час від часу перевертаючи конверти з фольгою на інший бік. Вийде найсмачніша риба з рум’яною скоринкою, не гірша ніж у духовці, але швидше. Також можна запікати у фользі на пательні куряче філе.
Шоколадний торт
/wz.lviv.ua/images/articles/2022/12/%D1%82%D0%BE%D1%80%D1%82.jpg)
Для тіста: 2 яйця, 200 г цукру, 300 мл молока, 100 мл олії, 300 г борошна, 40 г какао, 10 г розпушувача, 1 ч. ложка соди + 1 ст. ложка оцту.
Для крему: 500 мл молока, 1 пачка ванільного пудингу (40 г), 100 г цукру-пудри, 300 г сметани від 20%, 150 г вершкового масла — за бажання.
Тісто. Яйця збити, потрохи додати цукор та збити на стійку піну. Додати молоко, олію, соду, погашену оцтом, вимішати. З'єднати борошно, какао і розпушувач, додати частинами до яєчної маси і вимішати. Тісто має бути як густа сметана.
Нагріти пательню діам. 20 см, змастити маслом і налити дві щедрі столові ложки тіста і розподілити по ній, як на млинці. Якщо тісто здається загустим, можна додати ще молока. Накрити кришкою і випікати близько 4−5 хв. Коли на поверхні з’являються дірочки і виглядає майже як готове, акуратно перевернути і випікати ще близько 2 хв з іншого боку, але без кришки. Спекти 8−10 коржів.
Крем. Усі інґредієнти мають бути однакової температури.
Порошок пудингу розчинити у половині холодного молока, змішати з рештою молока і варити на вогні до загустіння, постійно помішуючи вінчиком. Як загусне, накрити харчовою плівкою впритул і охолодити.
Сметану збити вінчиком з цукровою пудрою. З'єднати обидві маси до однорідності.
В охолоджену пудингову масу можна додати 150−200 г м’якого масла і збити, а тоді з'єднати зі сметаною.
Перекласти торт кремом, можна залити шоколадною помадкою. Прикрасити.