На пательні не лише риба, а й торт
Напередодні Нового 2023 року чимало українців вагаються, чи доречні під час повномасштабної війни якісь святкування. Адже війна змінила життя українців та їхнє ставлення до колись улюблених свят…

Суспільство розділилося на два табори: противників його святкування і прихильників. Але чи варто відмовлятися від святкового настрою через те, що росія хоче не лише вимкнути нам світло, а й позбавити нас усього позитивного?
Загалом, кожен сам має вирішувати, чи є у нього бажання, час та ресурси відзначати зимові свята… Не хочете святкувати — побудьте у тиші, у спокої. Підніміть опівночі келих улюбленого напою й загадайте найпалкіше бажання (у всіх нас, українців, воно зараз одне). Не хочете й цього робити — не притягуйте силоміць відчуття свята, робіть те, чого бажаєте самі.
Головне — не позбавляйте свята своїх дітей: вони й так травмовані війною. Влаштуйте їм маленьку радість — прикрасьте ялинку, покажіть, що свята все ще існують. І потіште їх подарунками — хай маленькими, зробленими власноруч, діти це обов’язково оцінять й пам’ятатимуть.
Риба у фользі

Риба, сік лимона, олія — для змащування, сіль, спеції - за смаком.
Рибу (хек, мінтай, окунь, горбуша) нарізати шматками, за бажання — вийняти кісточки. Нарізати фольгу на шматки, кожен злегка змастити олією. Викласти рибу на фольгу — по одному-два шматки на одну порцію.
Посолити, скропити лимонним соком, посипати спеціями. Щільно та акуратно запакувати кожну порцію в конвертик (можна під рибу покласти подушку з цибулі чи овочів).
Загорнути кожен шматок риби у фольгу, покласти на гарячу суху пательню і готувати, накривши кришкою, близько 7 хв, час від часу перевертаючи конверти з фольгою на інший бік. Вийде найсмачніша риба з рум’яною скоринкою, не гірша ніж у духовці, але швидше. Також можна запікати у фользі на пательні куряче філе.
Шоколадний торт

Для тіста: 2 яйця, 200 г цукру, 300 мл молока, 100 мл олії, 300 г борошна, 40 г какао, 10 г розпушувача, 1 ч. ложка соди + 1 ст. ложка оцту.
Для крему: 500 мл молока, 1 пачка ванільного пудингу (40 г), 100 г цукру-пудри, 300 г сметани від 20%, 150 г вершкового масла — за бажання.
Тісто. Яйця збити, потрохи додати цукор та збити на стійку піну. Додати молоко, олію, соду, погашену оцтом, вимішати. З'єднати борошно, какао і розпушувач, додати частинами до яєчної маси і вимішати. Тісто має бути як густа сметана.
Нагріти пательню діам. 20 см, змастити маслом і налити дві щедрі столові ложки тіста і розподілити по ній, як на млинці. Якщо тісто здається загустим, можна додати ще молока. Накрити кришкою і випікати близько 4−5 хв. Коли на поверхні з’являються дірочки і виглядає майже як готове, акуратно перевернути і випікати ще близько 2 хв з іншого боку, але без кришки. Спекти 8−10 коржів.
Крем. Усі інґредієнти мають бути однакової температури.
Порошок пудингу розчинити у половині холодного молока, змішати з рештою молока і варити на вогні до загустіння, постійно помішуючи вінчиком. Як загусне, накрити харчовою плівкою впритул і охолодити.
Сметану збити вінчиком з цукровою пудрою. З'єднати обидві маси до однорідності.
В охолоджену пудингову масу можна додати 150−200 г м’якого масла і збити, а тоді з'єднати зі сметаною.
Перекласти торт кремом, можна залити шоколадною помадкою. Прикрасити.