Передплата 2024 ВЗ

На пательні не лише риба, а й торт

Напередодні Нового 2023 року чимало українців вагаються, чи доречні під час повномасштабної війни якісь святкування. Адже війна змінила життя українців та їхнє ставлення до колись улюблених свят…

Фото ілюстративне
Фото ілюстративне

Суспільство розділилося на два табори: противни­ків його святкування і при­хильників. Але чи варто відмов­лятися від святкового настрою через те, що росія хоче не лише вимкнути нам світло, а й позба­вити нас усього позитивного?

Загалом, кожен сам має ви­рішувати, чи є у нього бажан­ня, час та ресурси відзнача­ти зимові свята… Не хочете святкувати — побудьте у тиші, у спокої. Підніміть опівночі ке­лих улюбленого напою й зага­дайте найпалкіше бажання (у всіх нас, українців, воно зараз одне). Не хочете й цього ро­бити — не притягуйте силоміць відчуття свята, робіть те, чого бажаєте самі.

Головне — не позбавляй­те свята своїх дітей: вони й так травмовані війною. Влаштуй­те їм маленьку радість — при­красьте ялинку, покажіть, що свята все ще існують. І потіште їх подарунками — хай малень­кими, зробленими власноруч, діти це обов’язково оцінять й пам’ятатимуть.

Риба у фользі

Риба, сік лимона, олія — для змащування, сіль, спеції - за смаком.

Рибу (хек, мінтай, окунь, горбуша) нарізати шматками, за бажання — вийняти кісточки. Нарі­зати фольгу на шматки, кожен злегка змастити олією. Викласти рибу на фольгу — по одному-два шматки на одну порцію.

Посолити, скропити лимонним соком, посипа­ти спеціями. Щільно та акуратно запакувати кож­ну порцію в конвертик (можна під рибу покласти подушку з цибулі чи овочів).

Загорнути кожен шматок риби у фольгу, по­класти на гарячу суху пательню і готувати, на­кривши кришкою, близько 7 хв, час від часу пе­ревертаючи конверти з фольгою на інший бік. Вийде найсмачніша риба з рум’яною скорин­кою, не гірша ніж у духовці, але швидше. Та­кож можна запікати у фользі на пательні куряче філе.

Шоколадний торт

Для тіста: 2 яйця, 200 г цукру, 300 мл мо­лока, 100 мл олії, 300 г борошна, 40 г какао, 10 г розпушувача, 1 ч. ложка соди + 1 ст. лож­ка оцту.

Для крему: 500 мл молока, 1 пачка ваніль­ного пудингу (40 г), 100 г цукру-пудри, 300 г сметани від 20%, 150 г вершкового масла — за бажання.

Тісто. Яйця збити, потрохи додати цукор та збити на стійку піну. Додати молоко, олію, соду, погашену оцтом, вимішати. З'єднати борошно, какао і розпушувач, додати частинами до яєчної маси і вимішати. Тісто має бути як густа сметана.

Нагріти пательню діам. 20 см, змастити мас­лом і налити дві щедрі столові ложки тіста і роз­поділити по ній, як на млинці. Якщо тісто здаєть­ся загустим, можна додати ще молока. Накрити кришкою і випікати близько 4−5 хв. Коли на по­верхні з’являються дірочки і виглядає майже як готове, акуратно перевернути і випікати ще близько 2 хв з іншого боку, але без кришки. Спек­ти 8−10 коржів.

Крем. Усі інґредієнти мають бути однакової температури.

Порошок пудингу розчинити у половині холод­ного молока, змішати з рештою молока і варити на вогні до загустіння, постійно помішуючи вінчи­ком. Як загусне, накрити харчовою плівкою впри­тул і охолодити.

Сметану збити вінчиком з цукровою пудрою. З'єднати обидві маси до однорідності.

В охолоджену пудингову масу можна додати 150−200 г м’якого масла і збити, а тоді з'єднати зі сметаною.

Перекласти торт кремом, можна залити шоко­ладною помадкою. Прикрасити.

Схожі новини