Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Тверде чи рідке мило — що обрати?

Порівняємо їх за іншими параметрами

Яке обрати мило
Яке обрати мило

У багатьох з нас останнім часом виникає питання, яке мило краще обрати — тверде чи рідке? Якщо йдеться про ефективність від коронавірусу, то підійде будь-яке. Головне, мити достатньо ретельно. Порівняємо їх за іншими параметрами.

Гігієнічність

Тривалий час компанії, що про­давали рідке мило, поширювали думку, що воно гігієнічніше. Ідея в тому, що на бруску твердого мила можуть бути бактерії, які переко­чують на руки.

Для перевірки цього було про­ведено кілька досліджень. Брусок мила спеціально покривали бак­теріями. Але в усіх випадках після миття на шкірі учасників експери­менту їх не виявляли.

Зручність у користуванні

Це, мабуть, справа звички. Але тверде мило — це не для лінивих. Бо мильницю потрібно буде пері­одично ретельно чистити від за­лишків мила. У випадку рідкого нічого мити не доведеться.

Ціна

Щоб порівнювати ціну на твер­де і рідке мило, потрібно розумі­ти, що мила можуть значно від­різнятися за якістю. Шматочок твердого мила, виготовлений із натуральних компонентів, може здаватися надто дорогим, якщо порівнювати з літром рідкого. Але якщо порівнювати натуральне мило брускове і рідке, виготов­лене з якісних натуральних ПАРів, ситуація буде не така однозначна.

Щоб коректно порівняти, по­трібно розуміти, що в рідкому милі зазвичай 20% миючої основи. Тобто 100 г брускового мила при­близно дорівнює 500 мл рідкого.

М’якість дії

Тут усе дуже неоднозначно. З одного боку ПАРи в малій концен­трації та рівень PH близький до PH шкіри свідчать на користь рідкого мила. З іншого боку, в твердому милі може міститися до 15% до­глядових олій. А в рідкому зазви­чай не більше 3%, більше ввести у формулу рідкого мила пробле­матично. До речі, якщо рідке мило прозоре, там не більше 1% догля­дових олій.

Алергенність

Люди, що мають схильність до алергій, частіше обирають тверде мило. Рідке мило зазвичай міс­тить ароматизатори, барвники та обов’язково консерванти. Саме вони досить часто викликають алергії.

Але все індивідуально, алергію можуть викликати і досить поши­рені натуральні продукти, такі як цитрусові, мед, горіхи і взагалі будь-що.

Екологічність

Тут тверде мило перемагає за багатьма параметрами. Відсут­ність пластикової упаковки, на­туральні ПАРи, які після змиву не завдають шкоди воді і ґрунтам. Також перевагою твердого мила є дещо менший вуглецевий слід, бо з однаковими затратами можна доставити у 5 разів більше твер­дого мила. Але не забувайте, що найкраще купувати такі продукти у місцевих виробників.

Яке б мило ви не обрали, твер­де чи рідке, зверніть увагу на його натуральність. Бо це безпечно для вас.