Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Для 103-ї бригади сил тероборони — галицькі рогалики з ружею!

Понад дві сотні студентів програм Туризму та готельно-ресторанної справи спекли на фронт понад 3,5 тисячі смаколиків

Фото автора
Фото автора

У Львові з нагоди міжнародного дня туризму (святкують щороку 27 вересня, але заходи тривають упродовж тижня) студенти Львівського торговельно-економічного університету організували соціальну кулінарну акцію «Повертайтесь з перемогою — не подорожуємо без вас…».

Для воїнів 103-ї окремої бригади сил тероборони ЗСУ у Львівській області спекли погад 3,5 тисячі рогаликів з рожею. Першу партію смаколиків відправлять на передову уже з понеділка. Чому саме рогалики? Цей галицький смаколик має увійти у гастроспадщину ЮНЕСКО. До коробок з солодощами прикріпили синьо-жовті браслети, які студенти сплели з шовкових стрічок. Кулінарну акцію відвідала журналістка «ВЗ».

… У кабінеті загальної технології та пекарського виробництва трудяться кількадесят студентів, випікають рогалики вже протягом кількох днів. На столі - розкачують тісто, формують вручну вироби. Атмосфера — робоча, дружня. Студенти кажуть, що із задоволенням працюють у тилу, аби підтримати смачними стравами тих, хто на передовій виборює нашу перемогу.

Для рогаликів на фронт використали 30 кілограмів борошна, 40 пачок маргарину, 8 кілограмів повидла з ружі…

Студентка 3-го курсу факультету товарознавства управління і сфери обслуговування торговельно-економічного університету Марта Івануса розповіла «ВЗ», що для неї тема війни близька — тато тривалий час перебуває на фронті. Марта з перших днів широкомасштабного вторгнення займається волонтерством. Коли дізналася, що в університеті будуть пекти рогалики для захисників України, вирішила допомогти.

«Це той мінімальний внесок, яку можу зробити для нашої спільної перемоги, — каже Марта. — Мій батько воює у Краматорську. Люблю займатися кулінарією, вдома готую з шостого класу. Наші рогалики вийшли смачними. Головне — настрій, бойовий дух у тилу, а тісто піддається вмілим рукам».

Студенти, які в майбутньому стануть працівниками сфери туризму, запропонували журналістці «ВЗ» власноруч упакувати в коробку рогалики та прикріпити до неї синьо-жовті наліпки з лозунгом акції та назвою міста, звідки воїн отримає солодкий презент зі Львова. Вирішила обрати місто Луганськ. На жовтій наліпці подарункової коробки я написала — «…До українського Луганська», це іменний презент від «ВЗ».

Як розповів у коментарі для «ВЗ» декан факультету товарознавства, управління та сфери обслуговування Володимир Гаврилишин, випікання рогаликів для фронтовиків — не єдина акція студентів та викладачів, щоб допомогти фронту. Зокрема, студентка Марія Бучкіна двічі організовувала акції для збору коштів на купівлю авто на фронт (для випускників торговельно-економічного університету).

Один з гуртожитків університету досі повністю заселений. Там мешкає близько 500 вимушених переселенців. З початку вторгнення рф в гуртожитках мешкало понад 800 людей, які втекли від обстрілів зі східних теренів України, з Київщини: жінки з дітьми та старші люди.

«Сьогоднішня кулінарна акція не випадкова, а є продовженням ланцюга допомоги для фронту, — наголошує Володимир Гаврилишин. — Не можемо відзначити день туризму, як минулих років… Бо в країні війна. Тому вирішили упродовж тижня випікати рогалики, щоб почастувати наших мужніх воїнів».

Проректорка, професорка кафедри туризму та готельно-ресторанної справи Львівського торговельно-економічного університету Марта Барна (ідея кулінарної акції належить саме цій кафедрі) розповіла, що цього року міжнародний день туризму не годитися гучно святкувати, потрібно активно допомагати фронту.

«Домовилися з керівником 103-ї бригади, що у понеділок передаємо на першу лінію першу партію — понад дві сотні упаковок рогаликів, — каже Марта Барна. — Це гостинці для наших львівських чоловіків та жінок, які тримають оборону і мирне небо над головою».

Схожі новини