Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Із російського «Іскандера» викував українського козака

Житель села Ташані Київської області Юрій Савугін з уламка ворожого «Іскандера» викував заговореного від куль козака

Був ворожий «Іскандер» - став невмирущий український козак! Фото Pereiaslav.city
Був ворожий «Іскандер» - став невмирущий український козак! Фото Pereiaslav.city

Ця скульптура, яка є символом непереможності українського війська, стоїть тепер на подвір'ї будинку господаря — біля його кузні.

Навесні над сусіднім селом Капустинцями українські бійці збили ворожу ракету «Іскандер», уламки якої впали на поле місцевого фермера. Вони мали стати експонатами майбутньої виставки у краєзнавчому музеї. Та невдовзі страшна звістка сколихнула усю громаду: у запеклому бою з окупантами на Чернігівщині поліг земляк Віталій Краснюк. І тоді у коваля виникла ідея вшанувати пам’ять героя через збірний образ — від славних запорожців до незламних «кіборгів» й безсмертних «азовців».

— Маючи один уламок ворожої ракети, я взявся за роботу, — розповідає пан Юрій. — Працював по 12 годин щодня три місяці. Зізнаюся, дуже важко було той російський брухт розжарити і зігнути. А козаку ж треба було викувати сорочку! Як я міг опустити руки, коли наші хлопці на фронті за нас до останнього стоять? Гнув, кував ту рашистську смертоносну нечисть, і вийшов з неї мирний хлоп. Щоб ви знали, цей козак загартований і заговорений — жодна куля його не візьме.

Невипадково скульптор зобразив свого героя з хрестом. Ніби хоче сказати: як колись Ісус ніс свій хрест, так Україна несе його сьогодні.

— Найбільша втіха для мене — перетворити те, що було злом, на образ, який дарує людям надію на перемогу життя над смертю, — додає майстер.

Двометрова скульптура, що нагадує місцевим жителям полеглого героя, займе почесне місце в експозиції краєзнавчого музею, який планують відкрити у селі. Тож ташанський козак, що отримав життя після знищення ворожої ракети, відтепер воює за нашу країну — на культурному фронті.

До речі, майстер уже давно на пенсії. Згадує, як у дитинстві любив виготовляти макети корабликів. Свого часу спробував багато ремесел, та ковальство захопило понад усе. Тож покинув столицю, де прожив значну частину свого життя, й перебрався у село. Зараз він спеціалізується на виготовленні паркових скульптур з металу. Усі свої художні роботи творить без ескізів, з власної уяви.

А ще нині коваль виготовляє скоби для укріплення бліндажів на передовій. Цієї справи він навчив свого колегу — односельчанина Миколу Кужільного. Загалом чоловіки передали на фронт вже 400 деталей.

Схожі новини