Передплата 2024 ВЗ

Овочі Босовичів виростають без хімії

Фермер підживлює рослини лише органікою

Степан Босович зі села Крупського Стрийського району більшу частину життя пропрацював будівельником, здобув репутацію кваліфікованого майстра, що уміє виконати широкий спектр робіт. А вийшовши на пенсію, він узявся за вирощування овочів.

Завдяки дбайливому догляду у Степана Босовича виростає хороша городина.
Завдяки дбайливому догляду у Степана Босовича виростає хороша городина.

Колись мав намет («шалаш»), який давав в оренду для прове­дення весіль. Згодом це стало неактуальним, тож каркас умілець переобладнав на теплицю (знявши брезент і додавши трохи дерев’яних складових). Розміри такої конструкції - 12×33 метри. Зверху вона покрита міцною плівкою, котрої вистачає на 4−5 сезонів.

Трудиться ентузіаст разом із дру­жиною Ганною Василівною. Робота перетворилася на справу для душі.

Щороку Степан Васильович купує нідерландське насіння помідорів ін­детермінантних гібридів. «Намагаюся садити 5−6 різних сортів. Тоді зростає ймовірність отримати високий уро­жай», — зазначає ґазда.

Він вирощує переважно рожеві (які ще називають малиновими), оранжеві та жовті томати. Звичайно, є і черво­ні (15−20 відсотків від загальної кіль­кості). Усі плоди смачні. Особливо хо­четься відзначити жовті Єллоу Болл, рожеві Пінк Дейлі та Кібо, японські Ямамото.

На своїй ділянці пенсіонер не ви­користовує жодної хімії. Підживлює рослини лише органікою — курячим послідом, гноївкою з-під свиней — розводить водою та підливає рядки. А вберегти насадження від хвороб допомагають сироватка, мило, йод тощо.

За словами господаря, ця праця доволі копітка. Першої декади бе­резня висаджує близько 800 насінин. Протягом тижня паростки ростуть у кімнаті з температурою +20−25°С. Далі їх доводиться переносити на стелажі теплиці, а через 50 днів висаджува­ти на постійне місце. Частину розса­ди чоловік продає, аби бодай трохи компенсувати затрати на репродук­тивний матеріал.

Запорука успіху — старанний догляд. В цьому плані чимало зусиль докладає Ган­на Василівна: регулярно прополює між­ряддя, пасинкує кущики, обриває нижні листочки (оберігаючи таким чином пас­льонові від фітофтори).

У теплиці дбайливий ґазда облашту­вав систему крапельного поливу. Зараз, коли літо у розпалі, щодоби витрачаєть­ся щонайменше тисяча літрів води, адже потужні стебла потребують багато воло­ги. Хіба похмурої чи дощової погоди до­статньо напувати через день.

Зазвичай гібриди дозрівають першої декади липня. Цьогорічна затяжна весна дещо пригальмувала вегетаційні про­цеси. Тому плоди розпочали достигати лише недавно. Перші грона — великі й гарні, заважують до 2 кг. Згодом кущі ви­снажуються, подекуди даючи по 1−2 по­мідорчики. Звісно, багато залежить від погоди. Якщо осінь видасться теплою, сонячною, не буде контрастних днів і но­чей, то овочі можна збирати аж до замо­розків.

Коли синоптики обіцяють сильні похо­лодання, а в теплиці ще повно помідорів, то Босовичі знімають ліани зі шпалер і на­кривають агроволокном. Щойно потеплі­шає, «накидку» знімають.

Томати господарів середньої вели­чини, транспортабельні, смачні, з со­ковитою м’якоттю. Чим благородніший гібрид, тим у нього менші насінинки (у деяких взагалі завбільшки з макове зер­нятко).

Такі овочі придатні як для споживання у свіжому вигляді, так і квашення, засо­лювання. На зиму сім'я заготовляє ба­гато літрів кетчупу, соку, які додають до борщу. Онуки ж дуже полюбляють піцу, складовою котрої є домашня аджика.

Зауважимо, що за 10 років активного городництва пан Степан набув неабияко­го досвіду, яким ділиться в Інтернеті з по­чатківцями. Для прикладу, він вважає, що поливання треба проводити зранку. Воду закачує за 12−14 годин до агрозаходу — щоб добре нагрілася у кубовому баку.

Має пан Степан і свій метод догляду помідорів у спеку. Бо коли температура сягає понад +30°С, то цвіт стає стериль­ним. Тоді він розводить у воді мелену крейду й отриманим розчином обпри­скує зовнішній бік тепличної плівки. Як наслідок, поверхня відбиває сонячні про­мені.

До речі, подружжя Босовичів має ще й безліч інших обов’язків. Зокрема, тримає курей, качок, свиней. Також встигають обробляти поле, де крім різноманітних овочів, вирощують і зернові культури для своєї живності.

Схожі новини