Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Карпатські бобри підтопили… стайню

У селі Долинівці однойменна річка несподівано змінила напрям— через це гірська вода підтопила стайню місцевого ґазди. Винуватцем оказії стала не негода, не необачна людська діяльність, а… бобри

Як виявилося, пухнасті зубастики, відомі своєю фанатичною тягою до будівництва, «спиляли» своїми гострими зубами довколишній верболіз, щоб спорудити з нього свої хатки. Внаслідок цього, як розповів кореспонденту «Високого Замку» місцевий дяк і краєзнавець Василь Шуляк, на річці утворилася загата, і вода пішла іншим маршрутом, ледь не зруйнувала господарську будівлю.

«Розрулили» ситуацію з допомогою екскаватора, який прибрав перешкоду на річці. Можливо, тепер бобри зрозуміють, що їхня хаотична забудова людям шкодить.

Цих звірят на карпатській Сколівщині раніше не бачили. Їм більше до вподоби рівнинні та болотисті Волинь, Полісся. Високогір'я бобрів досі не приваблювало. І тут на тобі! Бойки-старожили не можуть пояснити причину такої міграції. Хоча припускають, що переміни у поведінці бобрів відбуваються через глобальне потепління. Саме воно начебто змушує цих звірят освоювати нові території.

Схожі новини