Передплата 2024 «Добрий господар»

Закарпатська суниця виростає великою та соковитою

Михайло Габель із села Ключарки Мукачівської ОТГ майже десятиліття вирощує соковиту, духмяну з кислинкою садову суницю

Вивчившись на агро­нома, він вирішив роз­почати власну справу. Родичі порадили, що саме ця культура приноситиме найбіль­ший прибуток.

Господар плекає сім сортів смачних ягід. Серед невибагли­вих, стійких до хвороб та висо­коврожайних називає Сонату і Румбу.

Пан Михайло завіз ізза кор­дону новинки, аби випробувати, як вони почуватимуться на За­карпатті. Зокрема, йдеться про італійську Альбу, котра швидко дозріває, даруючи великі пло­ди. Дещо пізніше достигає Азія (ягоди менші, але соковитіші). Є й представник Нідерландів – Алегро з раннім періодом веге­тації. Водночас прижився пізній німецький сорт Мальвіна, що вирізняється чудовими смако­вими якостями.

За словами фермера, цьо­горічні погодні умови видалися сприятливими. Тож із двогектар­ної площі він планує зібрати 20-25 тонн продукції.

«Ягоди дозрівають на сон­ці, не гниють від дощу, як було попередніх сезонів. У період частих злив плоди зазвичай псуються, а «італійці» ще й тріс­кають», – зазначає молодий ґазда.

Закарпатець розповів про секрети вирощування цієї куль­тури. Висаджує нові кущі напри­кінці літа (щоб до заморозків добре вкоренилися).

Ранньої весни доводить­ся обробляти насадження від шкідників, розпушувати між­ряддя. Перший урожай з-під аг­роволокна Михайло Габель зби­рає вже 10 травня. А масовий збір стартує після 27 травня.

Аби не допустити зниження продуктивності, дбайливий чо­ловік часто змінює місце «про­писки» рослин.

На початку сезону, як тільки почалася війна, пан Михайло побоювався, що попит на суни­цю суттєво зменшиться. Звіс­но, логістика змінилася. Раніше відправляв ягоди у великі міста України – Київ, Львів, Вінницю, Тернопіль, Чернівці. Однак цього­річ довелося переорієнтуватися на місцевий ринок, бо тут зросла кількість споживачів за рахунок внутрішньо переміщених осіб.

До речі, ентузіаст також ви­рощує озимі культури. Каже, що цьогоріч повинен бути хороший урожай зернових, адже колосся наливається велике і пишне.

Ще ж росте у господаря кар­топля. Тож є коло чого працюва­ти цілий сезон.

Схожі новини