Передплата 2024 ВЗ

Восьмий кесарів розтин – рекорд для України

Мало не медичним дивом українські лікарі називають нещодавні пологи жінки з Бучацького району Тернопільщини

З допомогою кесаревого розтину вона народила увосьме! Унікальну операцію провели лікарі Тернопільського обласного клінічного перинатального центру «Мати і дитина».

- Операція проводилась на 39−40-му тижні. На світ з’явився хлопчик вагою 3900 грамів і зростом 54 сантиметри, – прокоментував сенсацію генеральний директор Тернопільського обласного клінічного перинатального центру «Мати і дитина» Віктор Овчарук. – Усе пройшло без ускладнень.

Ця багатодітна сім’я мешкає в одному із сіл, де є громада «кашкетників» – християни-протестанти, де змалку усі хлопчики й чоловіки носять картузи. Також вони не одягають футболок на короткий рукав та шортів. А жінки носять різнобарвні хустки, за що сусіди їх часто прозивають «світлофорами». Але «кашкетники» не ображаються. Вони перуть одяг у Дністрі, а молодь йде до шлюбу за домовленістю між батьками. Весілля не грають, а дітей народжують багато, «скільки Бог дасть». Смертність немовлят серед них велика. Тож жінки стали частіше звертатися по допомогу до медиків. Але все одно випадок з вісьмома кесаревими пологами у такій громаді – річ просто феноменальна!

А світовий рекорд із пологів з допомогою кесаревого розтину належить ізраїльтянці. Жінка з Єрусалима у 43 роки народжувала так в одинадцяте! Вона – із сім'ї ортодоксальних юдеїв. Лікарі дуже хвилювалися за здоров’я своєї пацієнтки, адже коли народжувала минулого разу, мала серйозні ускладнення й провела в лікарні кілька тижнів. Цього разу все минуло щасливо, операція тривала лише 20 хвилин, і маму з малюком незабаром виписали додому.

Схожі новини