Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Писанку «Нескорена» продали на аукціоні у Німеччині за 3700 євро

Українська художниця Дарія Габрук зі сестрою Наталею віддали усі кошти на великодні подарунки для наших захисників

Три дні тривала дорога до німецького Шверина. Доля звела там Дарію з укра­їнкою, волонтеркою Оксаною Шурлемер, яка зробила багато добра для біженців і хлопців зі ЗСУ.

Тоді і народилася ідея з писанкою. Да­рія запропонувала зробити писанку і про­дати її на благодійному аукціоні. Виручені кошти віддати на потреби нашої армії. “Те, що ти далеко від дому, не применшує того болю, який відчуваєш за увесь укра­їнський народ”, – каже художниця.

Любов до писанкарства дуже згоди­лася Дарії та її сестрі Наталі у Німеччині. І взялися за роботу. Писанку дівчата на­звали “Нескорена”. Працювали над нею п’ять днів – з самісінького ранку до глибо­кої ночі.

– Ми хотіли показати нашу культуру, яку нічим не можна розчавити і знищити. Нашу роботу не можна назвати писанкою, бо справжня писанка малюється писачком, а наша робота – підвид писанки, мальован­ка, бо виконана фарбами. Її висота – 110 сантиметрів. “Нескорена” – це молода українка, яка символізує нашу країну. Її очі дивляться у мирне небо. Дівчина одягнена у вишиванку з петриківським розписом, на голові – вінок, прикрашений калиною і квітами. Вона стоїть на тлі родючої укра­їнської землі. На писанці є дерево, що символізує зв’язок з минулим, нашою іс­торією. Дерево квітне, і це символізує на­родження нового життя, а зверху на ньому – гніздо, символ сім’ї. У гнізді птаха, яка висиджує своє потомство...

– Де взяли таке велике яйце?

– У Шверині є великий торговельний комплекс, директор якого пішов нам на­зустріч.

– А потім був аукціон...

– 18 квітня відбувся аукціон. Початко­ва ціна була 250 євро. Прийшло багато людей. Фінальна ціна великоднього яйця – 3700 євро! Українсько-німецький центр “Січ” дав 1600 євро, бургомістр міста Грамбов – 1500 євро, президент міста Шверин – 400 і ще 200 євро додала орга­нізація “Пляте Ліпте”. Усі кошти підуть на закупівлю продуктів для формування ве­ликодніх пакетів для наших воїнів.

Читайте також: Берегині-писанки й янголята-дітки з Маріуполя, Бучі…

Схожі новини