Передплата 2024 «Добра кухня»

“У кабанів є свої кімнати — прийому їжі, сну, кохання. Людям не варто туди заходити...”

Чому стадо вепрів побутує поблизу курортного Моршина

У соцмережах поширили сенсаційне відео: неподалік очисних споруд відомого міста-оздоровниці Моршина розгулює велика компанія диких кабанів. Ікластих навіть не злякали автівки, пасажири яких спостерігали за цим видовищем.

Що спонукало цих, зазвичай обережних звірів, “вийти на люди”, кореспонденту “Високого Замку” пояснював начальник відділу — головний мисливствознавець Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства Василь Бурмас.

- Користувачі мисливських угідь зараз активно підгодовують диких звірів, - каже пан Василь. - Випало більше снігу, і звір, в якого більша потреба у їжі, іде на смачний запах, ближче до людських осель і господарств. Завдяки добре розвиненому нюху кабан здалека чує картоплю, капусту, зерно. Дикі свині відчувають запахи утричі сильніше, ніж собаки..

Не секрет, що частина кабанів досі промишляла, набирала жирку у посадках кукурудзи, яку фермери не встигли скосити восени. Коли її недавно зібрали (а робити це можна і в мороз), вепри змушені шукати корм десь інакше. Отож стали наближатися до людей.

- Чи багато нині кабанів на Львівщині?

- До появи африканської чуми, у 2015-2016 роках, вепрів у наших угіддях було дуже багато — до 5 тисяч особин. Навіть у довоєнні роки не було такої кількості. Дикі завдавали великої шкоди малим приватним господарствам селян — могли за ніч знищити весь урожай. Зараз проводимо новий облік, тож точні цифри назвати складно. Але торік поголів’я кабанів нараховувало до 3 тисяч. Це третій показник серед областей України.

- Якщо хтось з людей, у тому числі — моршинських відпочивальників, зустріне кабана, як має діяти, щоб уникнути неприємностей? Втікати? Не звертати уваги?

- Зараз кабан сам буде втікати від людей — настільки гамірливі, галасливі вони. Така поведінка лякає дикого звіра, бо ми з вами образно кажучи, заходимо в його домівку, на його територію. Кожна дика тварина має свої “кімнати”. Є “кімнати”, де вона ходить харчуватися, де спить, де займається коханням і виводить молодняк. До речі, у кінці лютого у диких кабанів з’явиться потомство...
Небезпечними для людей можуть бути хворі або поранені звірі. Найгірше, коли навесні зустріти льоху з її юним виводком. У дикої свині сильно розвинуті материнські почуття, тож вона без вагань захищатиме свою малечу. Кидатися на людей можуть і кабани, і ведмеді.

Від звіра тяжко втекти. Краще відскочити вбік — і кабан може пробігти мимо. Як правило, дика свиня не повертається, біжить прямо. Хіба якщо її зачепити, може травмувати людину. Щоб уникнути біди, можна також вилізти на 1-2 метри дерево — стрибати для кабана не характерно.

Читайте також: Дикі кабани атакують європейську столицю

Схожі новини