Передплата 2024 ВЗ

Лютий – місяць йоржа та трохи – іншої риби

Лютий – традиційно найскладніший, насамперед, для підлідних мешканців і, як наслідок, для ри­боловів період зими

Першим стає важко дихати і харчуватись під кригою через наповнення води виділеннями від гниття та розкладання водної рослинності. Другим – вполювати таку інертну здобич.

Тож, щоб збільшити шанси других на успіх, пропо­нуємо ознайомитися з особливостями вподобань у цю пору видів риб, які найчастіше стають рибаль­ськими здобутками.

Йорж в лютому залиша­ється найактивнішим. Якщо клювання інших риб зале­жить від багатьох факторів, перед­бачених рибальським календарем (погоди, місячної фази, збурень Сонця), то йоржа це не стосуєть­ся. Пробудження його відбувається так само рано, як і початок зимівлі: у лютому він подорожує по річкових пологих схилах. Кращий час для лову – це переднерестовий період. Для лову використовують зимові вудки з мормишкою або оснащені тонкою волосінню, трьома дробин­ками і дуже чутливим поплавком. Іноді, навіть при відсутності кльову інших видів, можна вдосталь насо­лодитися кльовом цієї невеликої рибки. А смакові якості, особливо для рибної юшки, без сумніву, відо­мі всім. Саме тому чимало рибалок вважають лютий місяцем йоржа.

Ловлять його на мотиля, хро­бака, личинки реп’яха і навіть на безнасадочні мормишки. Правда, при лові без насадки необхідно постійно приваблювати його грою приманки. Якщо ловити на безна­садочну мормишку, то найкраще себе показують мормишки темних кольорів, особливо чорні. Зазви­чай йорж добре заковтує приман­ку, так що із підсіканням труднощів не виникає. Хіба що, коли починає клювати зовсім дрібний йоржик, доведеться набратись терпіння та знайти момент, коли той добре схо­пить приманку. При полюванні на йоржа із його жадібним ковтанням приманки необхідно мати під рукою екстрактор.

Щука. Полювання на цю хижач­ку у лютому не відзначається осо­бливою активністю. Риба, виснаже­на зимовими морозами і нестачею кисню, не вельми охоча до актив­ного пошуку поживи. Але її клюван­ня все одно є. Якщо лютий порадує теплими днями, то можна потрапи­ти на дуже активне клювання щуки. Ловлять щуку в лютому за допомо­гою блешень або жерлиць.

Окунь. У період глухозим’я клю­вання цієї риби теж погіршується. Але, тим не менш, ловитися окунь не перестає. Тримається окунь у лютому на ділянках водойми, де вода насичена киснем. Великий окунь бере на невеликі блешні, більш дрібні його побратими ак­тивно ловляться на мормишку, як із насадками, так і без них (так звані безмотилки). Цього смугас­того «розбійника» потрібно шукати по водоймі. Адже точно визначити його місцезнаходження дуже важ­ко. Відомо тільки, що до вечора окунь віддає перевагу прибереж­ним зонам, а в ясні морозні зимові дні – глибині. Загалом, ловля окуня в лютому досить актуальна, навіть у сувору погоду. Мормишка завжди дозволить виловити з десяток оку­нів, блешня підійде тільки для ловлі великого окуня, бо дрібний навряд чи зазіхне на велику приманку при особливо сприятливих умовах. На­садки – звичні для зими: мотиль, опариш, хробак, різноманітні ли­чинки.

Судак – ще один хижак, на якого можна вдало пополювати в лютому. Для його ловлі використовують як блешні, так і мормишки. Правда, при ловлі судака цього місяця на блешню можуть виникнути труд­нощі, тому що цю рибу дуже важко спокусити простою грою. Знадо­биться певна вправність і вміння, але взагалі судак у лютому ловить­ся непогано. Ще одним поштов­хом для ловлі є те, що судак більш активний у морозні дні. Це варто врахувати, і в періоди відлиги слід очікувати зниження активності цьо­го хижака.

Плітка – чи не найпопулярніший вид білої риби, за яким полюють у лютому. Плітка дуже чутлива до пе­репадів тиску, тому найбільш вда­лими днями для її лову будуть ті, протягом яких стабільно тримаєть­ся атмосферний тиск. В основному ловлять її на мормишку. Найбільш ефективними вважаються свин­цеві, мідні і латунні мормишки, так само – зеленого кольору і різних темних кольорів. Непоганих ре­зультатів у ловлі плітки також до­сягають й зимові поплавчатники. Насадки: мотиль, опариш, хробак, різноманітні личинки; іноді – бов­танка та тісто.

Лящ. Його ловля цього місяця не буває легкою. Зазвичай вона по­лягає в активному пошуку риби і за­кінчується успіхом лише, якщо він відбудеться. Якщо для вас водойма малознайома, слід якнайшвидше вивчити поведінку ляща у ній. Ви­значити перспективні місця для його лову практично неможливо. Лящ протягом всього лютого пере­міщається по водоймі, і дізнатися, де він може бути зараз, допомо­жуть тільки спостереження за його поведінкою. Наприклад, зранку він може ловитися в глибоких ямах, а після обіду на бровках. Або навпа­ки.

Слід мати на увазі, що у люто­му на кожній водоймі манера по­ведінки ляща різна, тому перш ніж дізнатися, чому віддає пере­вагу лящ тут і зараз, варто ви­тратити час на вивчення його по­ведінки. Як приманка для ловлі ляща в лютому відмінно підійдуть: мотиль, хробак, опариш, короїд, тісто, хліб, мастирка, макуха. Та­кож дуже важливе використання прикормки. Якщо ви не вгадали з місцем розташування ляща, то вона мало допоможе, але якщо ви пробурили лунки в безпосеред­ній близькості від його стоянки, то вона здатна дуже добре активу­вати його клювання і зосередити зграю на вашій приманці.

Календар рибалки на лютий

Через природні і кліматичні умови цей місяць у риболовів не користується осо­бливою популярністю. Адже погода – не­стійка, льодовий покрив водойм і річок стає підступним, під льодом різко падає рівень кисню через гниття і розкладання рос­линності, риба переважно пасивна. Через ці фактори цей період у рибалок отримав визначення «глухої зими». Із-посеред усіх риб певну активність виявляють лише щука, окунь, плотва, йорж, краснопірка, піскар, лящ, судак.

Риболовля в лю­тому дуже залежить від ситуації з кисне­вим голодуванням, яка може посилюва­тися активним гнит­тям водоростей, яке під щільним льодом може призвести до замору.

Визначити, чи почався замор у річ­ці або озері, досить легко:

  • вода заповне­на мертвими водя­ними комахами;
  • живець швидко загинув;
  • темніють водо­рослі.

Цього місяця риболовля сильно прив’язана до метеорологічних умов. За риболовним ка­лендарем вона буде результативною, якщо хоча б кілька днів стоятиме безвітряна і тиха погода. У цей час не повинно бути хуртовин та снігопадів, а температура повітря не повинна опускатися нижче -10 градусів Цельсія. Риба буде клюва­ти не гірше і під час затяжної відлиги, якщо дні тепліші, ніж ночі, а опадів не було протягом цих днів.

Відсутність клювання можна спостерігати при різкій зміні погоди, коли показник атмосферно­го тиску скаче більше, ніж на 5 міліметрів ртут­ного стовпа за кілька годин. За добу значущий перепад тиску в 10 і більше міліметрів. Кльову не буде при посиленні вітру, морозу, якщо мають місце магнітні бурі. При виявленні несприятли­вих факторів для риболовлі краще залишитися вдома, оскільки хороших результатів досягти ви не зможете.

Це прикмети, на які обов’язково слід звер­нути увагу, вибираючись на рибалку. Але вони – лише допоміжні складові успішного підлідного полювання. Основні ж фактори – прогноз спри­ятливих і несприятливих днів для рибальства, зроблений на основі Місячного календаря ак­тивності риби на поточний місяць. І ось що він передбачає:

Найперспективнішими для рибалки дня­ми у лютому обіцяють стати: 3, із 8 по 10, із 20 по 22 числа.

Днями, у які риба клюватиме добре, у цьому календарі позначені: із 4 по 7, а також 18 і 19 лютого.

У зазначені дати найімовірніші багаті улови, оскільки риба активно шукатиме поживу і най­охочіше спокушатиметься на «гостинці», запро­поновані риболовами.

Середній кльов передбачається: 11, 17, із 23 по 26 лютого. У ці дні риба харчуватиметь­ся, але не так активно, як у зазначені вище. Тож розраховувати на удачу без застосування досві­ду буде непросто.

Що ж до днів, коли на кльов розраховува­ти не варто, то вони за Місячним календарем випадають на: 1, 2, із 12 по 16, з 27 по 28 лю­того. В ці дні риба буде пасивною і обережною. Хоча умілі рибалки все одно ловитимуть!

І, шановні риболови, пам’ятайте про правила безпеки! Не нехтуйте ними самі і закликайте до цього інших. Адже жоден улов не вартує люд­ського життя!

Читайте також: «Рибного місця не здам»

Схожі новини