Передплата 2024 «Добра кухня»

За грибами-корбанами шукають люди і... кабани

У карпатському місті Сколе (Стрийський район Львівщини) вручили нагороди найуспішнішим у цьому регіоні краю грибникам

Конкурс серед них організував місцевий краєзнавець Олекса Тренич.

Головні відзнаки незвич­ного змагання (іменне гор­нятко з портретом пере­можця, настоянка-калганівка, чаї із гірських ягід і трав, кни­ги) дісталися жителеві села Ли­бохора Зіновію Павлюку. Він “уполював” найбільшого 2021 року боровика – знайдений в урочищі Клявз гриб-чемпіон важив 1 кг 450 г! А нагороду за “найпізнішого” білого гри­ба (його надибали 26 жовтня) отримав інший любитель “ти­хого полювання” – Василь Бі­линець зі села Волосянки. Пан Василь є одним з тих, кому вда­ється у карпатських лісах знахо­дити “аборигенів” Сколівських Бескидів – гриби-корбАни (на­укова назва – катателазма цар­ська). Корбанами назвали їх так на честь одного з жителів навко­лишніх сіл на прізвище Корбан, який першим відшукав цього на­прочуд смачного, занесеного у Червону книгу раритета.

– Колись корбани були дуже популярними у наших селах, а тепер вони вкрай рідкісні, – розповів кореспонденту “Ви­сокого Замку” Олекса Тре­нич. – Ростуть спочатку під землею, а коли сягнуть 10 см, починають вилазити на по­верхню. Є супутниками трю­фелів. Там, де росте корбан, можна шукати і ці унікальні гриби. Невипадково у місцях, де водяться корбани, земля геть чисто розрита дикими ка­банами. Ці гриби виростають досить великими, капелюшки деяких з них у діаметрі можуть мати 30 см. Мають особли­вий аромат, коли їх розріза­ти. Дуже смакують смаженими на олії з цибулькою. А от суше­ними мають дещо кислий при­смак. Колись у дитинстві я но­сив їх з лісу мішками, а потім вони кудись пропали…

Читайте також: Зелений гриб: не отруйний, а їстівний

Схожі новини