Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Як тільки чуємо спів, вже з перших нот знаємо, чим то закінчиться»

У Трускавці завершився ІV Міжнародний конкурс вокалістів «Пам’яті Мусліма Магомаєва»

Четвертий раз поспіль газета “Високий Замок” є ексклюзивним медіапартнером конкурсу вокалістів “Пам’яті Мусліма Магомаєва”, який відбувається у Трускавці. На цьому конкурсі для учасників відсутні будь-які внески. Ба більше! Проживання, харчування та навіть екскурсії забезпечують організатори – народний артист України, голова Азербайджанського культурного центру імені Мусліма Магомаєва Гурбан Аббасов та його помічниця – телеведуча, співачка Наталія Кудряшова. Долучається і мер Трускавця Андрій Кульчинський та команда меценатів.

Виконавці, члени журі та організатори пісенного конкурсу «Пам’яті Мусліма Магомаєва».
Виконавці, члени журі та організатори пісенного конкурсу «Пам’яті Мусліма Магомаєва».

Члени журі також незмінні – завідувач кафедри соль­ного співу Національної музичної академії імені Чай­ковського, народний артист України Олександр Дяченко, завідувачка кафедри акаде­мічного співу Львівської на­ціональної музичної акаде­мії імені М. Лисенка, народна артистка України Людмила Божко. Вперше цьогоріч чле­ном журі стала професор Бакинської музичної акаде­мії кафедри сольного співу Гюльмаз Ісмаїлова.

Муслім Магомаєв – кумир поколінь, володар прекрасно­го баритону. Він був унікальним виконавцем, таким і став кон­курс, присвячений його пам’яті. Завдання конкурсу – відкрити вокалістів, які однаково вправ­но співають і оперу, і естраду. У відбіркових турах конкурсанти виконували академічний (опер­ний) репертуар для власного голосу і естрадну пісню Муслі­ма Магомаєва. Обов’язковим конкурсним твором є україн­ська народна пісня «Дивлюсь я на небо» з репертуару Мусліма Магомаєва.

Участь у конкурсі беруть про­фесійні виконавці віком від 16 до 40 років, які мають спеціаль­ну музичну освіту, та студенти музичних вищих навчальних за­кладів та коледжів.

Одинадцятимісячна Жасмін Мамедова – майбутня учасниця конкурсу?
Одинадцятимісячна Жасмін Мамедова – майбутня учасниця конкурсу?

Мабуть, найзворушливі­шим моментом конкурсу ста­ло виконання української пісні “Дивлюсь я на небо” іноземця­ми – двома казахами, азербай­джанцем та китайцем.

– Знаємося з представником Китаю Лю Куо давно – хлопець брав участь у концерті романсів, що відбувся у червні, – розпові­ла журналістці “ВЗ” Наталія Ку­дряшова. – Він народився у ки­тайській провінції Хебей, зараз асистент-стажист Національної музичної академії імені Петра Чайковського. Тоді, на концерті, заспівав «Стоїть гора високая», і ніхто не повірив, що виконавець з Китаю, бо настільки гарно за­співав українською.

Цьогоріч участь у конкур­сі взяли багато дівчат. Пісня Отаманші з мультфільму “Бре­менські музиканти” (її співав у мультику Муслім Магомаєв) у виконанні студентки Національ­ної музичної академії імені Чай­ковського Анастасії Варги “пі­дірвала” зал. Це була справжня постановка – з танцями, карта­ми і, звісно, грошима...

Як і у попередні роки, “Висо­кий Замок” традиційно обирав свого “фаворита”. Було непро­сто, адже майже кожен заслу­говує на інтерв’ю в одному з ви­пусків нашого видання. Однак мусила віддати перевагу лише одному конкурсанту. Люблю наполегливих людей, які впер­то йдуть до своєї мрії. Ще то­рік, після “сліпих” прослухову­вань, на конкурс мав їхати тенор Євгеній Васюков. Однак хло­пець захворів на ковід. Цього року зателефонував Наталії Ку­дряшовій із запитанням, чи тре­ба йому знову проходити “сліпі” прослуховування. “Звісно, – від­повіла Наталя. – Кожен учасник у рівних умовах”. Євгеній зно­ву успішно пройшов “сліпі” про­слуховування і поїхав у столицю “Нафтусі”. За красивий голос, наполегливість, творчу впер­тість я віддала перевагу йому. (Інтерв’ю з Євгенієм Васюко­вим читайте в одному з наступ­них номерів “ВЗ”. – Г. Я.).

Чотири роки поспіль членами журі є народний артист України Олександр Дяченко та народ­на артистка України Людмила Божко. Поцікавилась у них, цьо­горічний склад учасників сильні­ший чи слабший за попередній?

– Ми обираємо з тих, хто по­дав заявку, – каже Олександр Дяченко. – Було 48 претенден­тів. Ми вибрали 14 учасників з України і чотирьох – з-за кордо­ну. І якщо у попередні роки було багато хлопців-баритонів, то цьогоріч переважають дівчата.

– Цього року збіглися два конкурси, – долучилася до роз­мови член журі, професор Люд­мила Божко. – Невдовзі у Львові відбудеться конкурс Василя Слі­пака, який робить ставку на чо­ловічі голоси, як і конкурс Ма­гомаєва. Минулорічний конкурс “Пам’яті Мусліма Магомаєва” був на них багатший. Бо цього року представники, до прикладу, Одеси, Києва, братимуть участь у конкурсі Василя Сліпака, який проводять раз на два роки. Тому до Трускавця приїхало більше ді­вчат. Але від того, які виконав­ці приїжджають і скільки їх, кри­терій оцінювання не змінюється. Якщо немає претендентів на Гран-прі, то ми його не прису­джуємо. У попередні роки, на щастя, у такій ситуації не були, було достатньо претендентів на високі місця і подарунки.

– Чи велася між членами журі “запекла боротьба” щодо визначення переможців?

– Та що ви?! Ми самі на сцені проспівали пів життя. Як кажуть, “я цю мелодію вгадаю з двох нот”. Нам не треба чути усю піс­ню. Як тільки чуємо спів, вже з перших нот знаємо, чим то за­кінчиться. А щодо слів “запекла боротьба”, це вже насторожує. Бо ми ніколи нікого не обстою­ємо. І нікого “не тягнемо”, бо це вже не буде чесний конкурс.

На усіх чотирьох конкурсах незмінним акомпаніатором є піаністка Наталія Королько. Я ще торік дивувалася, скіль­ки ж то разів треба на одному конкурсі зіграти “Дивлюсь я на небо...”. Перед тим ще й на ре­петиціях! Чи не набридла пані Наталі однакова музика?

– Не набридла! Бо усі співаки виконують цю геніальну пісню по-різному і по-різному її трак­тують, – каже пані Наталя. – Но­вий виконавець – нове виконан­ня. Кожен з учасників має свої ноти, і у цих нотах роблю позна­чки – хто як виконує.

– Чи трапляються серед учасників “вередливі” осо­би?

– Вони ще не метри сцени, – усміхається пані Наталя. – Не мають зірковості. Тому з ними легко .

– Хлопці з-за кордону, коли виходять на сцену, кіль­ка секунд мовчать. Лише по­тім кивають головою, що го­тові. Вони моляться?

– Мабуть, ні. Налаштовуються на твір. Не за кулісами, а на сцені кожен з них пів хвилини мовчить, щоб повністю увійти в образ.

Цьогоріч Гран-прі таки не отримав жоден конкурсант, зате третє, друге і перше місця журі розділило між двома вико­навцями. Таким чином, найви­щі нагороди отримали шестеро учасників. Грошові премії вру­чив голова Азербайджанського товариства у Львівській області Теймур Мамедов.

Першу премію – 1000 до­ларів вручили Урфану Джафа­рову з Азербайджану та україн­ці Дарії Назимчук.

Другу премію – 750 дола­рів отримали Володимир Моро­зов та Соломія Павленко.

Третю премію – 500 дола­рів між собою поділили інозем­ці – Єрмек Берімжанов з Казах­стану та Лю Куо (Китай).

Майже усі лауреати та ди­пломанти отримали цінні пода­рунки.

Читайте також: Українську пісню співали азербайджанець, казахи і китаєць

Схожі новини