Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Козак Семен і чортенятко Вася» перейдуть у «Пекельну Хоругву-2»

Казкар Сашко Лірник працює над другою частиною відомого фільму

У червні цього року було названо лауреатів П’ятої національної кінопремії «Золота Дзига». Переможцем у номінації «Премія глядацьких симпатій» став фільм «Пекельна Хоругва, або Різдво козацьке», знятий за сценарієм відомого казкаря Сашка Лірника. А тепер стало відомо, що Лірник написав сценарій для зйомок «Пекельної Хоругви-2».

— Казку, за якою знято цю стрічку, я написав дуже давно — 1998 року, — роз­повів журналістці «ВЗ» Сашко Лір­ник. — Видав її на дисках. До мене звернулися з кінооб’єднання «Артхаус-трафік», їм ця казка спо­добалася, і попросили написати сценарій мультфільму. Хотіли зняти саме мультфільм. Я написав, од­нак вони не знайшли фінансування, тому сценарій був похований. Але сценарій мені подобався, тож мрі­яв втілити його на екрані. І вже сам подав сценарій на конкурс у Держ­кіно. Його хвалили, але грошей на зйомку не було. Я сценарій що­разу вдосконалював. Подавав його з різними продюсерами і режисе­рами. Востаннє ми його подали як мультфільм у 2008 році. І знову відмовили.

Тоді вирішив: якщо не проходить як мультфільм, спробуємо як фільм. Переробив на сценарій художнього фільму. І знову він займав перше міс­це серед інших, але грошей не виді­ляли. У той час українське кіно практично не знімалося. Я не здавався і подав сценарій від себе — як кіноре­жисер. У Держкіно сказали: «Не мо­жемо пропустити, бо ви не професій­ний режисер, не маєте відповідного диплома». Більше не подавав. І якось неочікувано мені зателефонував один продюсер і каже: «Подавай свій сценарій. Цього разу пройде». Так і сталося. Я не пропускав жодного дня зйомок, втручався у процес, сварився з усіма, бо хотів донести свої ідеї. У фільм увійшла лише третина сценарію. Коли вийшов фільм і йшли фінальні титри, зал аплодував стоя­чи. Вперше таке побачив. Це такий кайф.

— Тому тепер, окрилені успі­хом, взялися за другу частину?

— Ми виграли грант Українсько­го культурного фонду на написання сценарію «Пекельної Хоругви-2». Сподіваюся, що підготовку проєк­ту ми завершимо через два місяці. А далі має відбутися пітчинг, віри­мо, що виділять кошти на зйомку, бо проєкт насправді дуже успіш­ний і його не можна поховати. Ми робили опитування серед глядачів, які герої їм сподобалися, і ці герої, відповідно, перейдуть у нову кар­тину. Це Домовик, козак Семен і маленьке чортенятко Вася. Вони троє знову вирушать у подорож, щоб врятувати Україну і світ, але подробиць їхніх «походеньок» я розкривати не буду.

Читайте також: «Про акторство ніколи не мріяв. Хотів бути художником чи дизайнером»

Схожі новини