Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Коронації в центрі Європи

У рамках Днів європейської спадщини відбулося вручення дипломів і відзнак лауреатам премії 2021 року

Міжнародна премія «Corona Carpatica» («Карпатська корона») започаткована однойменною Творчою асоціацією (під дахом Ужгородського науково-освітнього товариства імені Августина Волошина) у 2003 році. Вона присуджувалась професійним літераторам за визначний внесок в українську та румунську літератури, а також україномовним та румуномовним письменникам на теренах діаспори.

Лауреатами премії названо поважний ряд поетів і прозаїків: Василя Герасим'юка, Василя Портяка, Івана Андрусяка, Станіслава Аржевітіна (Київ); Василя Рябого (Коломия), Мирослава Лазарука (Чернівці), Мирослава Дочинця (Мукачево), Петра Ходанича (Ужгород); літературознавців, діалектологів, публіцистів Івана Жегуца (Німеччина), Йосифа Сірку (Канада), Миколу Мушинку (Словаччина), українських поетів Румунії Миколу Корсюка (Бухарест) і Павла Романюка (Марамуреський повіт) та ін. З румунського боку відзнаки лауреатів отримали поети, літературні критики Касіан Марія Спірідон (Яси), Іон Вадан (Клуж-Напока), Джеллу Доріан (Ботошани), прозаїк, літературознавець Іон Ністор (Сату-Маре) та ін.

Але з часом українсько-румунський формат вичерпався. У 2021 році «Corona Сarpatica» з волі фундаторів — оновленої однойменної Творчої асоціації (у складі ГО «Ужгородське науково-освітнє товариство імені Августина Волошина», всеукраїнського екологічного журналу «Зелені Карпати» (м. Рахів Закарпатської області), літературно-мистецького, громадсько-політичного, науково-освітнього часопису «Буковинський журнал» та Чернівецького обласного меморіального музею Володимира Івасюка (м. Чернівці), Клубу творчої інтелігенції Вижниччини «Німчич» (м. Вижниця Чернівецької області); Видавничого дому «Високий Замок» (м. Львів), БО БФ «Автентика Гуцульщини» (м. Косів Івано-Франківської області), Верховинського Р О ВУТ «Просвіта» імені Тараса Шевченка (смт Верховина Івано-Франківської області), ГО «Асоціація випускників закладів художньої освіти Закарпаття» (м. Ужгород), а також Карпатського біосферного заповідника (м. Рахів Закарпатської області), Карпатської асоціації національних парків та заповідників (ACANAP) (м. Татранська Ломніца, Словаччина), Міжнародної асоціації «Європейська мережа букових лісів» (м. Еберсвальде, Німеччина), стала літературно-мистецькою, екологічною премією загальноєвропейського масштабу. Вона запроваджена з метою популяризації культурних і природних цінностей Карпат, розвитку європейської культурної та природоохоронної співпраці, сприяння принципам міжнародного співробітництва.

25 вересня ц.р., у рамках Днів європейської спадщини, в еколого-освітньому центрі Карпатського біосферного заповідника з промовистою назвою «Центр Європи», розташованому в Географічному центрі Європи (село Ділове Рахівського району Закарпатської області), відбулося вручення дипломів і відзнак лауреатам премії 2021 року. Через застороги, пов'язані з коронавірусом, воно проходило в онлайн-режимі. В еколого-освітньому центрі зібралися його господарі — директор Карпатського біосферного заповідника Микола Тарасюк, заступник директора з наукової роботи, доктор біологічних наук, професор Федір Гамор, начальниця редакційно-видавничого відділу наукових та науково-популярних видань, кандидат біологічних наук Богдана Москалюк, начальник відділу науково-дослідної роботи і міжнародної співпраці КБЗ, кандидат фізико-математичних наук Юрій Беркела, завідувачка центру Мар'яна Беднар та інші працівники природоохоронної установи. На свято завітав також директор Департаменту природно-заповідного фонду Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України Едуард Арустамян.

Василь Кухта, модератор заходу
Василь Кухта, модератор заходу

Модеруючи дійство з Ужгорода, автор цих рядків побажав учасникам зустрічі в Географічному центрі Європи, попри те, в яких містах і країнах вони знаходяться, відчути енергетику «постійного, точного, вічного місця», як промовляє стела, встановлена тут вченими Віденської цісарсько-королівської академії Австро-Угорської імперії у 1887 році.

Дипломи та відзнаки Міжнародної літературно-мистецької, екологічної премії «Corona Carpatica» з рук Е. Арустамяна та М. Тарасюка отримали член НСХУ, кандидат мистецтвознавства Марія Гринюк (номінація «Декоративно-прикладне мистецтво») — за оригінальний вклад у розвиток косівської мальованої кераміки та підготовку номінаційного досьє для внесення цієї традиції у Список культурної спадщини ЮНЕСКО; член НСПУ Василь Шкурган (номінація «Література») — за самобутню поезію гуцульською говіркою (книга «Ади жию» (2020) та публікації в періодиці). Пані Марія і пан Василь живуть і працюють у місті Косові Івано-Франківської області. Премію також вручено члену НСХУ, народному художнику України Тарасу Даниличу з с. Дубриничі Ужгородського району Закарпатської області (номінація «Образотворче мистецтво») — за неповторну творчу манеру та популяризацію засобами образотворчого мистецтва етнічних традицій Українських Карпат. У номінації «Екологія» лауреатом 2021 року став відомий польський вчений-природодослідник Томаш Вінніцкі — за монографію «Nature in the Bieszady national park», багатолітнє видання наукового збірника «Roczniki Bieszczadzkie», серію наукових та популярних статей у періодиці. Пан Томаш живе і працює у місті Устрікі Дольнє (Польща). Після завершення вручень лауреати виголосили свої «карпатокоронівські» промови.

Під час включень про унікальність премії, її перспективи говорили фундатори, члени конкурсної комісії, представники громадських організацій, літературних і мистецьких спільнот — лауреат Національної премії імені Т. Г. Шевченка в галузі літератури, ведучий мистецьких програм телеканалу «UA Культура» Василь Герасим'юк (м. Київ); провідний науковий співробітник Інституту екології Карпат НАН України, кандидат біологічних наук Оксана Марискевич (м. Львів), доцент Закарпатського художнього інституту, голова ГО «Асоціація випускників закладів художньої освіти Закарпаття», кандидат мистецтвознавства Ігор Луценко (м. Ужгород); голова живописної секції закарпатського обласного осередку НСХУ, заслужений художник України Василь Вовчок (м. Ужгород); головний редактор часопису «Буковинський журнал», директор Чернівецького обласного меморіального музею Володимира Івасюка, заслужений діяч мистецтв України Мирослав Лазарук (м. Чернівці), голова Рахівського товариства «Гуцульщина» Іван Беркела та інші. Йшлося про екологію довкілля й душі, про те, що Карпати для екологів, літераторів і художників — не тільки об'єкт дослідження, зображення в художньому творі чи на полотні, не тільки ареал спільного проживання, але й виживання. Вони — чи не єдине справжнє, що зосталося в добу тотальних девальвацій і деформацій. Цінності Карпат спільними зусиллями необхідно зберегти і примножити!

Учасники дійства переглянули фільм про історію відзначення Днів європейської спадщини в Географічному центрі Європи, що транслювався на телеканалі «UA Культура» п'ять років тому, відеокліп з піснею «Чорні хлопці» про дивовижний гуцульський менталітет (слова Василя Кухти, музика — гурт «ТіКомуЗа», вокал — Іван Беркела), взяли участь у відкритті в еколого-освітньому центрі КБЗ «Центр Європи» постійно діючої виставки книг, мистецьких буклетів, публікацій лауреатів, фундаторів, членів конкурсної комісії Міжнародної премії «Corona Carpatica». Вирішено й надалі дбати про літературно-мистецьке наповнення центру: облаштовувати тут мистецькі вернісажі, проводити зустрічі з майстрами слова і пензля, екологами-природодослідниками з різних європейських країн. Географічне осердя Європи до цього зобов'язує!

Насамкінець хочу зазначити, що фотовідеозвіт про вручення премії, а також Положення про неї та інші супутні документи, будуть розміщені на вебсайті Карпатського біосферного заповідника. До нових зустрічей в Географічному центрі Європи!

Василь Кухта, письменник, журналіст, координатор Творчої асоціації «Corona Carpatica», м. Ужгород

Схожі новини