Передплата 2024 «Добра кухня»

Помідори – мов із каталогу

Помідори вродили рясно, на одній китиці п’ять чи більше плодів

Кілька років тому Ігор та Світлана Бегеї зі села Нове Місто Добромильської ОТГ Самбірського району за підтримки проєкту «Ковбойки: Дикий Захід» збудували сучасні тунельні теплиці. Там вирощували суниці італійських різновидів.

Нинішнього ж сезону в од­ній із таких конструкцій на площі 2 ари подружжя виса­дило близько 700 кущів томатів. Для цього закупили насіння безпосеред­ньо в Голландії (хоча й дороге, але якісне).

Навесні висіяли у тунелях зернята чотирьох сортів (по два ранні та піз­ні). Зверху грядку додатково накрили плівкою, яку періодично знімали.

Зміцнілу розсаду «розселили» рядами. Причому лунки копали за­вглибшки 50 см. Сюди вкладали рослини так, щоб на поверхні залишалося лише кілька листочків. Традиційних горбочків навколо сте­белець не робили. Відтак вода від крапельного поливу не стікала в рів­чачки, а потрапляла безпосередньо до коренів. Спочатку зволожували двічі на тиждень, а згодом вистачало й одного разу.

Оскільки торік під тягарем плодів опори ламалися, то господарі влас­норуч спорудили надійні шпалери. А спекотних днів тунелі не забували провітрювати.

До речі, згадана теплиця накрита тільки зверху (аби захистити від опа­дів). По боках вона постійно проду­вається вітром. Крім того, всередину можуть вільно залітати комахи, котрі проводять запилювання.

Працюючи, Бегеї одночасно на­вчалися, пізнали секрети догляду за пасльоновими. Чимало інформації вдалося почерпнути з Інтернету та інших джерел. І, звісно, ентузіасти не шкодували часу та сил, а доглядали своїх улюбленців, як дітей.

Помідори вродили рясно, на одній китиці п’ять чи більше плодів. Вони солодкі, смачні, пахучі, а виглядають, мов із каталогу. Дозріли швидко, та й віддача висока. Навіть зараз на ку­щах є квіти. Хоча незабаром частину з них доведеться обірвати, адже уже не встигнуть сформувати зав’язей.

Помідори господарів – м’ясисті та соковиті.
Помідори господарів – м’ясисті та соковиті.

Окрім великих томатів, дбайлива родина вирощує ще й 150 кущів чері (із власного насіння). Маленькі «куль­ки», які, мов намистинки, обліпили гілочки, особливо припали до смаку дітям ґаздів.

Збираючи врожай, Ігор та Світла­на вже міркують над тим, що садити­муть наступного року. Однозначно, планують розширити площу під то­матами, котрі неабияк полюбилися споживачам. Зокрема, охоче купу­ють їхню продукцію відвідувачі Фер­мерського ярмарку, що кожної су­боти відбувається у Львові на площі Ринок.

Читайте також: Чері — червоні намистинки в ажурному листі

Схожі новини