Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Зізнаюся, мав сумніви. Це ж відкрита вода, а для стихії ти – піщинка!»

44-річний Віталій Ступак переплив протоку Ла-Манш

Львів’янин Віталій Ступак переплив Ла-Манш (або ж Англійський канал, протоку між Великою Британією і материковою Європою). Своє досягнення присвятив 30-й річниці Незалежності України. Віталій став одним із кількох українців, яким удалося підкорити прохолодний Ла-Манш (температура води — 15 градусів). Пан Віталій займається плаванням з 2015 року. Тріатлоніст, учасник змагань Ironman і 27-кілометрового марафонського запливу біля острова Орта (Італія), срібний призер запливу в Каламаті (Греція), учасник першого в Україні пентамарафону (50 км) і запливу Legendary Swim (33 км).

Плавець зі Львова успішно подо­лав у Ла-Манші 56 кілометрів від­критої води за 14,5 години. Для того, щоб заплив був офіційно визнаним, спортсменам дозволяється використо­вувати лише окуляри, шапку, затискач для носа та беруші. Спортсмени пере­пливають між Англією і Францією найвуж­чу ділянку протоки, де ширина близько 33 км. Однак сильна течія може суттє­во збільшити цю дистанцію, а відсутність гідрокостюма додатково ускладнює за­вдання… Підкорити Ла-Манш Віталій Ступак мріяв майже три роки.

— Що саме надихнуло вас пере­плисти небезпечний Ла-Манш?

— Це була моя спортивна мрія, яка за­родилася після запливу в Каламаті. То був мій третій ультрамарафон. Поду­мав тоді: а було би добре переплисти ще якусь велику водойму. Але тоді Ла-Манш здавався мені надто грандіозним і недо­сяжним. Читав відгуки плавців, зокрема тих, хто з різних причин не зміг проплис­ти. Зловив себе на думці, що це буде для мене надто складно, особливо у холод­ній воді… Але ідея так застрягла в голові, що її важко було відкинути.

2020 року почав «штурмувати» сайт цього запливу. Але місця були розкупле­ні на два роки вперед. Участь коштує 500 фунтів. Цьогоріч, наприклад, спортсме­ни перепливали Ла-Манш 127 разів… Особисто консультувався з Ігорем Нень­ком — першим українцем, який переплив Ла-Манш. Порадив мені не вагатися, бо такої нагоди в житті більше може не бути.

— Які вимоги до спортсмена, аби його допустили у води протоки?

— Спочатку треба скласти тест — шес­тигодинний заплив у 15-градусній воді. Температура води у Ла-Манші іноді сягає 12 градусів… Найбільше боявся застуди­тися під час запливу. Також зважають на попередній досвід водних марафонів. Такий «кейс» я мав. Плюс здати медичні довідки. На підготовку мав трохи більше трьох місяців. Цього мало… До змагань готувався щодня. Плавав двічі на день: в аквапарку та басейні СКА, а також у від­критих водоймах — на озері Задорожно­му.

— Як проходили ваші змагання у Великій Британії?

— Заплив у Ла-Манші — виклик стихії. Той, хто його переплив, уже вважається героєм. За 127 років змагань — 2 тисячі 175 фінішерів. Не кожному вдається ви­тримати у холодній воді, серед кусючих медуз та сильних течій. Одна австралійка стартувала цьогоріч уже 41 раз, бо хоче побити рекорд англійки, у якої 43 запли­ви… Там немає ні першого, ні другого місця. За правилами, спортсмен пливе сам, в обраний день. Його супроводжує делегація у човні. Під час запливу плав­цю заборонено торкатися човна рукою, це вважають порушенням правил. Коли фінішував — відчув полегшення, що все вдалося. Але, зізнаюся, мав сумніви. Бо це відкрита вода, а для стихії ти — піщин­ка!

— Маєте ще якість спортивні пла­ни? Можливо, будете підкорювати найвищі вершини світу?

— Мене кличуть у гори. Але відмовля­юся. Кажу, що народжений плавати гір­ським козликом не буде (усміхається. Авт.).

Читайте також: МайстерШеф по-львівськи: переміг військовий Максим Павленко

Схожі новини