Передплата 2024 «Добрий господар»

Ранок у Хорватії починають з виконання Державного Гімну України

85 дітей з родин учасників війни Львівщини запросив у свою країну «народний консул» Івіца Піріч

Два автобуси привезли 85 дітей на відпочинок до Хорватії. Це діти, чиї батьки захищають мирне небо нашої країни на Сході. Більшість з них залишилися сиротами, або напівсиротами…

З дітьми з Львівщини у місто Трогір поїхала волонтер, член правління благодійного фонду «Солдатські матері — за нову армію» Інна Арат. А запросив діток у свою країну і повністю оплатив їхній двотижневий відпочинок почесний консул України у Республіці Хорватія, представник Торгово-промислової палати у Хорватії, Боснії та Герцеговині Івіца Піріч, який вболіває за Україну і любить її не на словах, а на ділі.

— Діти не лише їдять, купаються в морі і засмагають, — розповіла журналістці «ВЗ» Інна Арат. — Тут настільки насичена пізнавально-розважальна програма, що ані ми, ані діти навіть не очікували такого прийому. Кожен ранок починається з виконання Державного Гімну України, потім зарядка. Бо пан Івіца сам спортсмен, тож хоче, щоб діти росли здоровими і сильними.

За словами Інни, день перед тим, дітям організували морську прогулянку на «піратському кораблі» вздовж узбережжя. Діти мали можливість побачити неймовірної краси острови, біля яких робили зупинку. Під час таких зупинок під наглядом старших, діти плавали у морі. А ще на кораблику їм приготували обід. Уявляєте, скільки то було радості? А попереду — футбольний матч дружби між українськими та хорватськими дітьми.

— Як часто возите дітей до Хорватії?

— Ми сюди приїхали вперше на запрошення Івіци Піріча, якого, як з’ясувалося у Хорватії дуже шанують і називають народним консулом, бо він дуже дбає про людей, — каже Інна. — А загалом це вже наша сьома поїздка — возимо дітей, родин яких чорним крилом торкнулася війна.

— Чи не «затесуються» у такі групи діти чиновників?

— Та ви що?! Списки нам подають районні соціальні служби Львівщини, але ми кожне прізвище перевіряємо самі. Тут є не лише по одній дитині з родини, чиї батьки воювали, або ще й зараз воюють, ми привезли по двоє і навіть по троє дітей з таких родин.

— Пан Івіца повністю оплачує проживання і харчування дітей, при цьому не маючи власного готелю. На вашу думку, для чого йому це?

— Тут не просто харчування, а «шведський стіл» з різноманітним меню, де є багато фруктів. А чому це робить? Івіца добре пам’ятає, що Україна першою визнала незалежність Хорватії. Він з родиною також пережив війну, тож не з розповідей знає, що це таке. І вже не перший рік приймає групи дітей з України, чиї батьки воювали чи воюють у зоні АТО.

Схожі новини