Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Укус бджоли може спричинити анафілактичний шок

Якщо бджола вкусила в шию, обличчя, рот чи повіку, може ви­никнути сильний набряк, який за­важає вільно дихати й говорити

У деяких людей виникає алергічна реакція на бджолину отруту. Якщо вчасно не вжити заходів, наслідки можуть бути невтішні. Про те, як цього уникнути, розповідає сімейний лікар Орест Груницький.

— Невже основну небезпеку для алергіків становлять не ку­сючі оси, а саме мирні «домаш­ні» бджоли?

— Так, чимало людей паніч­но бояться ос, не підозрюючи, що укус саме «корисної» комахи може спричинити анафілактичний шок. Якщо бджола вкусила в шию, обличчя, рот чи повіку, може ви­никнути сильний набряк, який за­важає вільно дихати й говорити. Дуже небезпечні також множинні укуси, коли в організм потрапляє велика кількість бджолиної отру­ти. Укус в руку чи ногу для біль­шості людей неприємний, але ве­ликого лиха не наробить.

— Що робити насамперед, якщо після укусу бджоли люди­ні стає погано?

— Перш за все потрібно яко­мога швидше видалити з ранки жало. Краще зробити це пінце­том, голкою, ножем. Не варто намагатися витиснути жало або обламати йому кінчик — ризикує­те отримаєте додаткову кількість отрути. Ранку потрібно проми­ти під сильним струменем води, протерти спиртом, прикласти шматочок льоду. Набряк поступо­во спаде, біль вщухне. Але є люди, для яких укуси бджіл таять набага­то більшу небезпеку. Йдеться про тих, у кого розвивається алергіч­на реакція на бджолину отруту, — анафілактичний шок. Зазвичай людина заздалегідь про це нічого не знає, поки її не вкусить бджола. Тому ніхто спеціально до такої ре­акції не готується. І даремно — по­трібно хоча б знати про неї, щоб визначити небезпечні симптоми.

— Як швидко може проявити­ся реакція і що повинно насто­рожити близьких?

— Зазвичай алергічна реакція розвивається через 15−20 хвилин після укусу бджоли. Вас має на­сторожити поява на шкірі червоно­го висипу або, навпаки, незвичної блідості з сіруватим відтінком. Бджолина отрута насамперед зни­жує тонус судин. Від цього може різко впасти тиск, відбувається спазм гладких м’язів і бронхів, зменшується об’єм крові. Все це призводить до того, що загальна слабкість змінюється запаморо­ченням, нудотою, блювотою. Зву­ження бронхів викликає утруднен­ня дихання, воно частішає, повітря з хрипом виривається з горла. Іноді це проявляється відчуттям стискання в грудях. Спазм гладких м’язів може проявитися розладом кишечнику, болями в животі. Осо­бливо небезпечно, якщо потерпі­лому через набряк важко говорити і дихати, — іноді людина навіть не може покликати на допомогу. У такому стані можливі втрата свідо­мості, судоми.

— Як полегшити стан потер­пілого до приїзду «швидкої»?

— Якщо бджола вкусила в руку, піднесіть її до рівня серця і на­кладіть джгут або просто туго перев’яжіть руку вище місця уку­су, промийте ужалене місце во­дою з милом, прикладіть лід або холодний рушник, Якщо є анти­гістамінні таблетки, змусьте по­терпілого розжувати їх. Коли ана­філактична реакція на бджолину отруту слабка, то цих заходів бу­ває цілком достатньо, щоб запо­бігти загрозі для життя.

— А якщо реакція, навпаки, дуже сильна і симптоми нарос­тають?

— Тоді рахунок йде на секун­ди. Якщо ви опинилися поруч з людиною, в якої симптоми ана­філактичного шоку розвиваються дуже швидко, до приїзду медиків потерпілому слід забезпечити повний спокій. Фізичне наван­таження (навіть ходьба) тільки погіршить стан. Необхідно по­садити його в такому положенні, щоб було легше дихати. Якщо є запаморочення, слабкість, нудо­та, хворого краще покласти, по­клавши під ноги згорнуту ковдру чи подушку. Голову поверніть на­бік, щоб йому було легше дихати. Уважно стежте за станом потер­пілого: якщо дихання стало час­тим і коротким, з’явилися хрипи, задишка — починається набряк гортані, він може втратити свідо­мість. При цьому сповільнюється пульс, звужуються зіниці. Якщо такі ознаки з’явилися, необхідно приготуватися до того, щоб зро­бити масаж серця і штучне дихан­ня.

— Ви сказали, що про ана­філактичну реакцію на укуси бджіл не можна знати зазда­легідь, поки це не відбудеться вперше. Але хто все ж схиль­ний до неї?

— Якщо у когось з ваших ро­дичів була анафілактична реакція на укуси бджіл, то це може по­вторитися і у вас. Те ж поперед­ження можна зробити людям, у яких вже є алергія на продукти бджільництва. Їм краще вжити заходів обережності і запастися необхідними ліками. Принаймні завжди тримати під рукою анти­гістамінні препарати, вони не позбавлять організм бджолиної отрути, але допоможуть швидко знизити алергічну реакцію. А вже якщо така біда з вами трапилася, — будьте напоготові. Повторний анафілактичний шок буде сильні­шим, ніж попередній.

— Вберегтися від бджіл, осо­бливо, якщо живеш за містом, — важко. Можливо, є якісь мазі, репеленти, які відлякують саме бджіл?

— Насправді є прості правила, які значно зменшують ризик бути покусаним бджілками і без засто­сування репелентів: намагайтеся триматися подалі від заростей квітучих рослин, які приваблюють цих працьовитих комах. Будьте та­кож обережними поблизу грядок з огірками, кабачками, гарбузами — яскраво-жовті квітки цих рослин бджоли дуже люблять. Іноді ви й самі можете стати приманкою для комах, якщо користуєтеся міцни­ми парфумами або дезодоранта­ми. Навіть одяг яскравих кольорів може сподобатися бджолам. На­магайтеся не пити і не їсти солод­ке просто неба, не залишайте ла­сощі надовго на підвіконні. А якщо бджоли вже частуються вашим варенням — не вступайте з ними в боротьбу, не махайте руками, не намагайтеся зігнати комах, бо на вас накинеться не одна, а відразу кілька бджіл. А це небезпечно для будь-якої людини.

Схожі новини