Передплата 2024 ВЗ

Щоб відпустка не закінчилася лікарняним ліжком…

Які небезпеки чигають на нас влітку та як від них уберегтися?

Нестерпна спека буквально змушує нас пірнути у звабливу прохолоду водойми. У такі миті мало хто замислюється над тим, що у воді на нас може чигати небезпека, і йдеться не тільки про ризик утоплення (за статистикою, на водоймах України щороку гине близько 4 тисяч осіб). У воді можуть «ховатися» збудники небезпечних інфекцій!

Чим можна заразитися, скупавшись «не у тому місці, не у той час», «ДЗ» розповіла головна спеціалістка відділу безпеки середовища життєдіяльності Г У Держпродспоживслужби у Львівській області Людмила Микуляк.

Лептоспірозом

Це одне з найважчих захворювань, яке можна «підчепити» у воді. Бактерії потра­пляють у воду з калом тварин (щурів, ми­шей, собак або свиней) та зберігаються у ній до 25 днів. Зараження відбувається при контакті слизових оболонок людини із за­брудненою водою.

Захворювання характеризується швид­ким перебігом, різким підвищенням тем­ператури тіла і такою ж раптовою появою м’язового болю. При цьому уражаються печінка і нирки.

На жаль, смертність від цього захворю­вання є дуже високою.

Ентеровірусною інфекцією, що викликає гастроентероколіти (одночасне запалення шлунка, товстого й тонкого відділів шлунково-кишкового тракту)

Потрапляючи у воду з людськими фе­каліями, віруси, опинившись у кишковому тракті або дихальних шляхах людини, ви­кликають нудоту, блювання, діарею, лихо­манку, висип на тілі, фарингіт (запален­ня задньої стінки глотки), ангіну (гостре запалення горла та мигдаликів) та/або кон’юнктивіт — можливі різні варіанти клі­нічної картини ентеровірусної інфекції.

У важких випадках розвиваються ме­нінгіт, перикардит (запалення зовнішньої оболонки серця) або міокардит (запалення серцевого м’яза).

Вірусним гепатитом А

Ця форма гепатиту передається через брудні руки, інфіковану воду та продукти харчування.

Перші симптоми захворювання з’являються приблизно через 30 днів після потрапляння збудника в організм. Люди­на скаржиться на порушення загально­го самопочуття, важкість і біль у правому підребер’ї, підвищення температури тіла, забарвлення шкіри, слизових оболонок і склер у жовтий колір, зміну кольору сечі (сеча стає більш темною. Авт.). Якщо хвороба має безсимптомний перебіг, то згодом це призводить до розвитку дискіне­зії жовчовивідних шляхів.

Грибковими інфекціями (мікозами)

Грибок потрапляє у воду від зараже­них людей, предметів, якими вони ко­ристувалися, а також від тварин, птахів і гризунів.

Грибкові захворювання розвивають­ся повільно. Як правило, мають хронічну форму. Зрідка супроводжуються незна­чним запаленням. Мають виражені зо­внішні ознаки залежно від виду грибка (наприклад, лущення шкіри). При цьому людину нічого не болить.

Грибки, які водяться у воді, уражають передусім шкіру, стопи і статеві органи.

Як уникнути інфікування?

Щоб відпочинок біля річки або ставка не закінчився лікарняним ліжком, потрібно до­тримуватися кількох правил:

1. Якщо на березі водойми встановлені таблички, які вказують на те, що купатися у цьому місці заборонено, то порушувати це правило буде собі дорожче.

2. Не можна купатися у водоймах, роз­ташованих біля очисних споруд, заводів і фермерських господарств.

3. Уникайте купання у водоймах, де живе багато водоплавних птахів, оскільки у цій воді може міститися багато мікробів і пара­зитів.

4. Не пийте воду з річки, ставка чи озера. Стежте за тим, щоб діти не заковтували її під час купання.

5. Не використовуйте воду з відкритих водойм для миття овочів та фруктів.

6. Не бажано купатися у непротічних во­доймах, бо у спеку у такій воді може роз­множуватися кишкова паличка та інші не­безпечні для здоров’я мікроорганізми.

7. Вагомі аргументи проти купання — вода, яка цвіте, плаваюче сміття чи харчові відходи.

8. Не варто купатися відразу після силь­ного дощу, адже у водойму міг потрапити бруд та ґрунт, що містить пестициди та до­брива.

9. У незнайомому місці входьте у воду обережно. Особливо там, де багато водо­ростей, а дно — мулисте. У водоростях мож­на заплутатися, а під шаром мулу можуть бути травмонебезпечні предмети.

10. Після купання обов’язково прийміть душ з милом, а садна і рани обробіть дезін­фікуючими засобами.

Плануючи поїздку на природу, не за­бувайте про кишкові отруєння, які можуть спричиняти харчові продукти, що зберіга­ються без холодильника. Для зберігання продуктів придбайте термопакет і холо­довий елемент, який попередньо потрібно заморожувати та вставляти у термосумку з продуктами.

Не беріть зі собою ковбасних, молочних, кондитерських виробів, м’ясних салатів, паштетів тощо. Випічку з кремами краще замінити на пиріжки з вишнею, чорницями, яблуками.

Якщо у вас є найменша підозра, що продукт — недоброякісний чи вийшов його термін придатності, у їжу його не вживайте. Зберігайте продукти у спосіб, зазначений на упаковці, і стежте за терміном придат­ності.

Вживаючи продукти на пляжі, виключіть їх можливий контакт із ґрунтом та піском. Запасіться пляшковою водою, і не лише для пиття, а й для миття рук та посуду.

Пам’ятайте, що міські фонтани, в яких вода циркулює по замкнутій системі без належної очистки, — це погане місце для купання.

Бережіть себе та своє здоров’я!

Схожі новини