Передплата 2024 «Добрий господар»

Салати, прянощі та їстівні квіти не з грядки, а з… води

Молоде подружжя Яна та Семен Гариги із села Деренівки Теребовлянського району вирощує у теплицях розмаїту зелень. Є у них рукола, м’ята, базилік, чебрець, розмарин, майоран. Плекають усе це не на грядці, а у… воді! До того ж цілий рік

Досвід запозичили у голландців

Яна та Семен — агрономи. Закінчивши Національний уні­верситет біоресурсів і природокористування, вони переїхали з Києва до Деренівки. Батьки Семена на той час займалися тепличним овочівництвом. Підставляючи їм плече допомоги, новоспечені фахівці освоїли так звану ощадну технологію гід­ропоніки — метод вирощування рослин без ґрунту.

— Ознайомився з нею у Гол­ландії, де проходив практику, — каже молодий чоловік. — Вона дозволяє суттєво збільшити від­дачу і знизити енерговитрати.

Удома разом із батьком узявся будувати спеціальні теплиці. Тут на одному ква­дратному метрі розміщується 18 рослин. Вирощування відбу­вається у кілька циклів.

— Найперше засипаємо у спеціальні палети чистий про­парений торф, який густо за­сіваємо насінням, рясно по­ливаємо водою та накриваємо пінопластом або плівкою, — розповідає Яна. — Щойно паро­стки зміцніють — пересаджуємо у блоки пінопласту з отворами. Вони розміщені поверх спе­ціального розчину, котрий го­туємо самі. З нього зелень отримує необхідні поживні ре­човини.

Складається враження, що врожай дозріває на справжніх плавучих платформах! Він ко­лихається на воді, наче надув­ний матрац. Коріння чистеньке, тож рослини відразу готові до пакування. За таких умов до­зрівання відбувається швидше, і не потрібна «підгодівля» міне­ральними добривами.

Яна цілими днями «пропадає» у теплиці. Фото з відкритих джерел
Яна цілими днями «пропадає» у теплиці. Фото з відкритих джерел

Замість пропареного торфу, каже Яна, також можна вико­ристовувати кокосовий суб­страт (підстилку), мінеральну вату чи звичайнісіньку марлю, котрі слід постійно зволожува­ти.

А на десерт — карамелізовані квіти кабачка!

Тепличне господарство по­дружжя сьогодні нагадує оран­жерею, яка п’янить неймовір­ними ароматами рослин та зачаровує багатством барв. Урожай свіжої зелені збирають щодва місяці. Гариги — прихиль­ники здорового харчування, тож продукція власного вироб­ництва найперше з’являється на їхньому столі. Особливо, ка­жуть, корисні їстівні квіти.

— Настурцію слід споживати сирою — її плодоніжка солод­кувата, а листя гострого сма­ку. Не випадково у Мексиці ця рослина вважається овочевою. Фіалками найчастіше прикра­шають десерти, а суцвіття ка­бачків обсмажують у клярі або карамелізують. Неймовірна смакота! — нахвалює молода жінка. Вона гордиться, що їхні квіти розходяться по всій Україні й уже полюбилися покупцям.

Окрема мова про мікро-зелень — ще одну модну новин­ку останніх сезонів.

— Збираємо врожай, коли на паростках з’являються два листочки, тобто через 7−14 днів після висівання насіння, — зауважує Яна. — Такі рослини містять у десятки разів більше вітамінів та мікроелементів, ніж зрілі. Їх корисно додавати у салати, супи тощо. Завдяки цьому підвищується імунітет, зменшується ризик простудних захворювань.