Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Картоплю та огірки вирощує в… сухому листі

Олена Аксьонова п’ять років тому переселилася з Чернігова у село Іванівку. Вона – городниця з багаторічним стажем

Зізналася, що раніше на своїй ділянці спалювала торішнє листя, обрізані гілки плодово-ягідних кущів тощо. Тепер же використовує його для облаштування так званих «теплих» грядок. При цьому отримує вищі врожаї, ніж односельчани, котрі є прихильниками традиційного городництва.

На грядках формується «подушка», схожа до лісової

— Помітила таку закономірність: усюди, де палало багаття, ґрунт утрачав родючість, — ділиться спостереженнями жінка. — У тих міс­цях дуже погано росли овочеві. Довелося шукати вихід. В Інтернеті натрапила на інформацію про технологію вирощування картоплі у соломі. Але оскільки не мала її, то вирішила внести певні корективи.

Відтоді пані Олена щороку закладає «теплі» грядки для карто­плі. Вкривши землю кількома шарами зітнутого віття малини й ожини, зверху насипає опале листя і суху траву.

Огіркам же формує «викопні» грядки: риє неглибоку траншею, в яку кладе все за тим же принципом.

— Потім площа упродовж тижня «відпочиває», трішки осідаючи, — наголошує ентузіастка. — Саджу картоплю та огірки безпосередньо у купи листя. Згодом додаю скошену траву, виполоті бур’яни. Гілки створюють подушку, необхідну для аерації біомаси. Це пришвид­шує розкладання, внаслідок чого виділяється тепло, утворюються поживні речовини. Відтак коріння знизу підігрівається, допомагаю­чи витримати нічні заморозки, весняні перепади температур.

При такому способі вирощування рослини краще розвивають­ся, набувають стійкості до хвороб, раніше починають родити. Від­дача істотно підвищується, а період плодоношення огірків значно продовжується.

Із 13 бульб зібрала два ящики картоплі

Готувати «теплі» грядки можна навесні (щойно розмерзнеться ґрунт), наприкінці літа й восени, коли на городі звільняється місце і накопичується достатня кількість відходів. Підходить кожна пора року, крім зими.

Торік пані Олена провела експеримент: посадила лише 13 бульб. Результат вразив.

— Зібраний урожай ледве вмістився у двох ящиках, — каже жінка. — Усі картоплини були великими, мов кулак. Хоча раніше одержу­вала дрібні плоди.

Господиня підкреслила: город для «теплих» грядок не треба ко­пати, прополювати, обробляти «хімією». Тож продукція екологічно чиста. Вирощену таким способом картоплю не чіпають колорад­ські жуки та інші шкідники.

Схожі новини