Передплата 2024 «Добра кухня»

Грядки засіяла вже ранньої весни

Хоча потеплішало лише недавно, але на дачній ділянці Оксани Олейнюк-Пухняк, що у селі Підрясному, неподалік Львова, вже кипить робота

Розплановані господинею грядки – рівненькі та акуратні. Фото з архіву Оксани Олейнюк-Пухняк.
Розплановані господинею грядки – рівненькі та акуратні. Фото з архіву Оксани Олейнюк-Пухняк.

Насамперед дбай­лива жінка розпла­нувала грядки — як завжди, акуратно, рівнень­ко. На них посіяла горох, моркву, пастернак та інші холодостійкі культури.

Зрештою, дещо зали­шилося на площі ще з осе­ні. Зокрема, добре пере­зимувала у ґрунті морква. Водночас є цибуля-порей, петрушка, які можна вико­ристовувати для кулінар­них потреб. Поряд тягнеть­ся до сонця озимий часник.

На городі пані Оксани встановлено невелику те­плицю, в якій теж панує по­рядок. Тут героїня нашої розповіді висіяла редиску, а також посадила цибулю. Останню — спареними ря­дами, одна біля одної, щоб потім було зручно збирати пера. А в міжряддях рос­тиме салат (на споживання чи розсаду).

Цьогоріч господиня придбала парничок із ду­гами. Його планує встано­вити у теплиці, аби досягти ефекту термоса.

Паралельно відбува­ється процес вирощуван­ня розсади. Як завжди, найпершим ще у січні львів'янка висіяла в гор­щики насіння кореневої селери (бо її вегетаційний період доволі тривалий). Надає перевагу сорту Пре­зидент. Також має череш­кові різновиди цієї культу­ри. Зернятка ентузіастка попередньо замочує. За­вдяки цьому пришвидшу­ється проростання.

Ґаздиня ефективно ви­користовує кожен клаптик землі. Таким чином навіть на невеликій ділянці вда­ється вирощувати всі необ­хідні овочі.

До речі, ця активна жін­ка очолює садово-городній кооператив «Промінь». На­бутим за роки досвідом вона ділиться зі всіма охо­чими, проводить майстер-класи. Бо прагне, аби дач­ники не покидали праці на землі.