Кленовий сік солодший від березового
Його присмачують лимоном, кмином, шипшиною або льодяниками
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/433419/unnamed.jpg)
Нам пощастило знайти умільця, який збирає сік із клена. У Канаді це — звична річ, навіть промисел, в Україні ж наразі екзотика.
Попри свої молоді літа (цього року буде 30), Петро Звіришин зі села Волиці ліс знає краще, ніж багато хто з його краян-старожилів. Закінчив Кременецький лісотехнічний коледж, сім місяців встиг попрацювати майстром у Сєвєродонецьку, на фронтовому нині сході.
/wz.lviv.ua/images/articles/2021/04/klen-sik.jpg)
— Там, де був мій ліс, снаряди падали… — із сумом каже наш співрозмовник.
Нині Петро працює переважно на закордонних роботах. Але любові до лісу не втратив. Запах білих грибів чує здалеку, збирає боровики навіть уночі — возив додому мотоциклом повні сумки. А ще навчився точити кленовий сік, який солодший від березового і дуже помічний для здоров’я.
Ремесло це просте, але вимагає ретельності. Щоб не погубити дерево. Петро орудує не сокирою, а ручним дрилем. Акуратно просвердлює отвори, вставляє у них «екологічні» трубочки з бузини (у дорослому дереві можна зробити й чотири такі «дренажі»). З одного клена можна отримати до 40 літрів соку. Він солодший від березового. Знавці кажуть, і більш корисний.
Коли клен віддасть надлишок своєї цілющої вологи, Петро «закриє краники» — вийме бузиновий патрубок і заб’є отвори дерев’яними кілочками. За кілька місяців ця «рана» заживе, клен і далі ростиме на благо людини. Наступної весни знову можна буде прийти до нього по сік.
Того вечора Петро зібрав лише п’ять літрів кленового нектару — віддав їх товаришеві. Наступного дня було удвічі більше. На відміну від березового, кленовий сік споживають тільки перевареним — бо свіжий «дуже жене до вітру». Залюбки його п’ють усі домашні, у тому числі — малолітні донечки Петра Єва та Емілія. Переварений сік з клена (його заливають у стерилізовані банки) у Звіришиних збагачують ще й лимоном, шипшиною, кмином, апельсином, сушеними яблуками, льодяниками — барбарисом, дюшесом.
За кілька днів весняної сокозаготівлі у цій хаті надбали 100 з лишком літрів лісового соку (уже слоїків бракує!). 30 літрів заповнено вітамінами з клена.