Передплата 2024 ВЗ

Кленовий сік солодший від березового

Його присмачують лимоном, кмином, шипшиною або льодяниками

Нам пощастило знайти умільця, який збирає сік із клена. У Канаді це — звична річ, навіть промисел, в Україні ж наразі екзотика.

Попри свої молоді літа (цього року буде 30), Пе­тро Звіришин зі села Во­лиці ліс знає краще, ніж бага­то хто з його краян-старожилів. Закінчив Кременецький лісотех­нічний коледж, сім місяців встиг попрацювати майстром у Сє­вєродонецьку, на фронтовому нині сході.

Сік із клена, що його приносить додому тато Петро, із задоволенням п’ють його донечки Єва та Емілія. Фото Степана Видойника
Сік із клена, що його приносить додому тато Петро, із задоволенням п’ють його донечки Єва та Емілія. Фото Степана Видойника

— Там, де був мій ліс, снаря­ди падали… — із сумом каже наш співрозмовник.

Нині Петро працює переваж­но на закордонних роботах. Але любові до лісу не втратив. Запах білих грибів чує здалеку, збирає боровики навіть уночі — возив додому мотоциклом повні сум­ки. А ще навчився точити клено­вий сік, який солодший від бе­резового і дуже помічний для здоров’я.

Ремесло це просте, але ви­магає ретельності. Щоб не по­губити дерево. Петро орудує не сокирою, а ручним дрилем. Акуратно просвердлює отвори, вставляє у них «екологічні» тру­бочки з бузини (у дорослому де­реві можна зробити й чотири такі «дренажі»). З одного кле­на можна отримати до 40 літрів соку. Він солодший від березо­вого. Знавці кажуть, і більш ко­рисний.

Коли клен віддасть надлишок своєї цілющої вологи, Петро «закриє краники» — вийме бу­зиновий патрубок і заб’є отво­ри дерев’яними кілочками. За кілька місяців ця «рана» зажи­ве, клен і далі ростиме на благо людини. Наступної весни зно­ву можна буде прийти до нього по сік.

Того вечора Петро зібрав лише п’ять літрів кленового нектару — віддав їх товарише­ві. Наступного дня було удвічі більше. На відміну від березо­вого, кленовий сік споживають тільки перевареним — бо сві­жий «дуже жене до вітру». За­любки його п’ють усі домашні, у тому числі — малолітні доне­чки Петра Єва та Емілія. Пере­варений сік з клена (його зали­вають у стерилізовані банки) у Звіришиних збагачують ще й лимоном, шипшиною, кмином, апельсином, сушеними яблу­ками, льодяниками — барбари­сом, дюшесом.

За кілька днів весняної со­козаготівлі у цій хаті надбали 100 з лишком літрів лісового соку (уже слоїків бракує!). 30 літрів заповнено вітамінами з клена.