У кленовому соку можна маринувати м’ясо
Ваші гості оцінять і домашнє «шампанське» з нього
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/508238/klenovyi-sik.jpg)
У ці березневі дні мій знайомий Петро Вульчанський із гірського села на Тернопільщині та вся його сім'я разом із донечками-школярками більше п’ють не домашні компоти, не магазинні шипучки і навіть не молоко від власної корови — а натуральний, із солодким присмаком кленовий сік. Господар збирає його у лісі, що за кілька кроків від хати. Каже, цей сік, в якому, крім глюкози, багато корисного заліза, кальцію, ліпше за все тонізує, освіжає, проганяє депресію, додає сил у час весняного авітамінозу. І без всяких там піґулок виводить з організму шлаки, що назбиралися в ньому за зиму.
Петро збирає зараз кленовий сік, бо він почав сочитися швидше від березового (як тільки стане трохи тепліше, і до нього теж прийде черга). Обережно висвердлює у стовбурі кілька отворів, вставляє туди трубочки з бузини з її корисними ферментами і насиляє пластикові фляги.
У таку закриту тару не потраплять ні комашки, ні сміття. За пів дня соковіддачі чотири півторалітрові пляшки будуть повними. За сезон з одного дорослого клена може накапати 40 літрів цього цілющого добра.
Домашні кажуть, кленові «сльози» смачніші від березових. Пити цей сік можна свіжим, але одна незручність: через його потужну очищувальну силу доводиться часто, як кажуть старші люди, «йти до вітру». Тому мама Петра воліє переварювати зібрану рідину — присмачує її шипшиною і цукром. Кілька трилітрових слоїків цього питва зі скибками лимона, апельсина, цукерками «Дюшес», «Барбарис» дружина приготує на літо — щоб пити його під час польових робіт, у косовицю, пригощати ним гостей.
Інші господарі до кленового соку додають меду, сухофруктів, а потім настоюють зо два тижні - виходить енергетичний напій. Дехто вміє приготувати із лісового урожаю сироп, який годиться навіть для маринування м’яса. А можна із кленового соку зробити оригінальне домашнє «шампанське». Рецепт простий: рідину підігрівають до 35 градусів, додають цедру лимона, кілька родзинок, зо 15 грамiв дріжджів. Потім охолоджують, накривають марлею, дають постояти 14 днів — розливають і закупорюють у пляшки, кладуть їх лежачи у прохолодне місце.
За освітою Петро — лісник, знає, як берегти ліс. Тому після збирання кленового і березового соку завжди замащує зроблені отвори глиною або забиває їх кілочками, щоб дерева не виснажилися.