Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

19 років повертався Клепетан до своєї зраненої лелечихи...

Чекають на закоханого лелеку й цієї весни

Такій відданій любові позаздрити можуть навіть люди. Лелека на кличку Клепетан 19 літ поспіль прилітав із Африки у Хорватію до своєї лелечихи з перебитими крилами! Усі в очікуванні, що й цього року пара знову буде разом.

У природі білі лелеки жи­вуть трохи більше ніж 20 років. А Малені, яку підстреленою приніс додо­му житель міста Бродський Варош Степан Вокіч, уже зна­чно більше. Птаха живе у чо­ловіка майже пів його життя!

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Хорватія — популярне міс­це гніздування лелек. У країні вчені нарахували понад півтори тисячі гніздових пар. У деяких селах, кажуть, лелек більше, ніж людей. Свою Малену двір­ник Степан Вокіч знайшов під час риболовлі. Ховала дзьоб під простреленим крилом. Кривава рана, залишена браконьєрами, забарвила біле пір’я у червоне.

У чоловіка стислося сер­це. Він взяв лелечиху на руки й приніс додому. Виходив. Виго­дував. Перезимувала у Вокіча Малена рік, другий. У вирій зі своїми родичами відлетіти не змогла і на третю осінь. Зате од­нієї весни до неї прибився мо­лодий лелека.

Степан Вокіч крадькома під­глядав, як гарно залицявся до пораненої лелечихи гість. По­мічав, як той здалеку голосно клекотав, побачивши свою біло­крилу любов. Так і назвав його — Клепетаном.

Гніздечко птахи звили на даху хатини двірника, і невдовзі чо­ловік став свідком народження перших лелеченят. Допомагав Малені годувати діток, бо ж вона не могла полювати. Прийшла осінь — Клепетан приєднався до ключа, що курликав у сіро­му небі. З ним злетіли й молоді лелеки. А Малена тужливо кур­ликала, поки її сім’я зникала за обрієм.

Та зима для неї була особли­вою. Степан Вокіч бачив сум в очах лелечихи. Як міг, дарував їй своє тепло. Аби Малена не почувалася самотньою, став брати пташку до себе в буди­нок. Вони разом дивилися теле­візор, гуляли надворі та їздили на рибалку. І так до весни. Аж поки знову над хатою Вокіча не закружляв Клепетан.

19 років лелека повертався до своєї коханої! Аби побачити­ся з Маленою, щоразу долав 13 тисяч кілометрів. Відстань, яку пролітав, повертаючись з Пів­денної Африки, вдалося встано­вити завдяки спостереженням учених. І щоразу Степан Вокіч радів, що його Малена не втра­тила кохання. За ці роки у пари на світ з’явилося 66 пташенят.

Торік пара теж була разом — попри чутки про смерть, Кле­петан у квітні 2020-го повер­нувся до Малени. Чи подолає білокрилий важку подорож цієї весни?..

Схожі новини