Передплата 2024 «Добра кухня»

Ківі – ягода з ім‘ям пташки

«Китайський аґрус» корисний для серця, шлунка і шкіри

Ягоди ківі, хоч іноді їх і називають фруктами, ростуть на лозі (дерев'янистій ліані), яка може виростати аж до дев’яти метрів. Раніше плоди китайською називали «мавпячим персиком» (оскільки мавпи любили ці ягоди) або «китайським аґрусом».

У сучасному вигляді ківі існує менш ніж сто років. У Китаї ці ягоди відомі ще з XII ст., але китайський аґрус був гірким і дрібним: вага ягід не пе­ревищували 30 грамів. Ріс у ди­кій природі, використовувався у традиційній медицині.

У 1904 році шкільна дирек­торка з Нової Зеландії Іза­бель Фрейзер побувала в Китаї і привезла додому насіння ки­тайського аґрусу. Фермер Алек­сандер Еллісон посадив їх. Пер­ші плоди з’явилися у 1910 році. Еллісон тридцять років займав­ся селекцією нового сорту, і зу­силля увінчалися успіхом: пло­ди збільшилися втричі і стали кисло-солодкими, гіркота зни­кла. Еллісон вирішив підібра­ти фруктам нову, більш звучну назву. Птах ківі, який не літає, — один із символів Нової Зеландії. Еллісон подумав, що товстеньке тіло цієї пташки схоже на кош­латі ягоди аґрусу, і тому назвав рослину фруктом ківі (kiwifruit).

У сорокові роки минулого століття ківі почав поширюва­тися по світу, а до шістдесятих остаточно завоював своє місце серед екзотичних фруктів. За­раз ківі вирощують у Китаї, Іта­лії та Новій Зеландії. Для Нової Зеландії це один із провідних сільськогосподарських продук­тів, який приносить країні понад мільярд доларів щорічно. У СНД плантації цього фрукта є у Ві­рменії і на Кубані. А в Україні, на Закарпатті, ужгородський біолог і селекціонер Генріх Стратон вивів особливий морозостійкий сорт «Карпат Стратона Вален­тайн».

У ківі чимало вітамінів і мікро­елементів. Один ківі заповнює близько 60% добової потреби до­рослої людини у вітаміні С, який дуже важливий для нормально­го функціонування імунної сис­теми. Ківі також містить вітамін Е, який захищає шкіру від сонячних променів і запобігає появі шкір­них захворювань. Завдяки кліт­ковині, антиоксидантам і калію ківі корисний для підтримуван­ня здоров’я серця. Калій розсла­бляє кровоносні судини, що до­помагає контролювати кров’яний тиск. Але головний плюс ківі — уні­кальна речовина актинідин, яка, як і бромелайн в ананасі, розще­плює білки. Актинідин укупі з ін­шими фруктовими кислотами і рослинними волокнами покра­щує травлення.

Свіжі ківі не потребують ку­лінарної обробки, їх достат­ньо розрізати і з’їсти ароматну м’якоть ложечкою. Для сала­тів ківі очищають, ріжуть кру­жальцями або скибочками. Для пом’якшення жорсткого м’яса в деяких рецептах пропонують натирати м’ясо кашкою з ківі. Ківі добре поєднуються з інши­ми фруктами, тому є чимало ре­цептів десертів і напоїв з ківі. Ківі додають до начинки пирогів, з нього можна приготувати смач­ні джеми, мармелад, а винороби готують з ківі лікери та вино.

Салат з ківі, куркою і сиром

200 г вареного курячого філе, 2 варені яйця, 70 г твер­дого сиру, 2 ківі, 100 г свіжо­го огірка, 70 г консервованої кукурудзи, 2 ст. ложки майо­незу, сіль і перець — до сма­ку, 2−3 листки салату — для подачі.

Тарілку вистелити листям са­лату. Викласти на листя куряче філе, розібране на волокна.

Змастити невеликою кіль­кістю майонезу. Викласти на­різаний кружальцями огірок на м’ясо, змастити майонезом. Тепер — нарізані кружальця­ми яйця, змастити майонезом. Зверху натерти сир невеликою гіркою, змастити рештою ма­йонезу. Можна зробити у сала­ті шар ківі і потім шар кукурудзи або розмістити шари по-іншому.

Або використати їх для при­крашання салату: по краях са­лату розкласти нарізаний пів­кружальцями ківі, на середину — зерна кукурудзи.

Сирний десерт з фруктами

300 г домашнього сиру, 150 г домашньої сметани, 4 ст. ложки цукру, 1 апельсин, 2 ківі, 1 банан, 1 ст. ложка ли­монного соку, 15 г желатину, 100 мл води; желе і шоколад — за бажання.

Сир протерти крізь сито, щоб він став більш однорідним.

Желатин залити 100 мл хо­лодної води. Залишити для на­брякання на 20 хв.

Сир перекласти в чашу блен­дера, додати цукор і сметану. Збити, використовуючи насадку «металевий ніж».

Желатин підігріти, до кипіння не доводити. Остудити до кім­натної температури. Остиглий желатин цівкою влити в сир­ну масу і збити. Банан нарізати кружальцями, скропити лимон­ним соком. Кубиками нарізати ківі, апельсини очистити від плі­вок і також нарізати кубиками. Ківі і апельсини додати до сирної маси. Розкласти сирну масу в келихи або силіконові формочки.

У силіконових формочках ба­нани викласти зверху, щоб вони виявилися внизу при перевер­танні. У келиху з бананів і апель­синів зробити прошарок, потім викласти решту сирної маси. Поставити десерт на 1 год у хо­лодильник.

Десерт у келиху можна до­датково залити полуничним желе. А із силіконової форми перевернути на тарілку, посипа­ти натертим шоколадом.

Ткемалі з ківі

200 г ківі, 2 зубчики часнику, по пів пучка пе­трушки і кін­зи, 5 г солі, 10 г цукру, чорний меле­ний перець — до смаку, 100 мл води.

Ківі очистити від шкірки. Нарізати шма­точками і покласти в каструлю. Варити за малого кипіння, додавши воду, 10−15 хв. М’які ківі злегка розчавити лопаткою. Дода­ти подрібнену зелень, вичавлений часник, посолити і поперчити. Перемішати і по­ставити на вогонь ще на 10 хв. Потім масу збити блендером. Остудити і подавати до м’ясних і рибних основних страв.

Схожі новини