Ківі – ягода з ім‘ям пташки
«Китайський аґрус» корисний для серця, шлунка і шкіри
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/431677/kiwi1.jpg)
Ягоди ківі, хоч іноді їх і називають фруктами, ростуть на лозі (дерев'янистій ліані), яка може виростати аж до дев’яти метрів. Раніше плоди китайською називали «мавпячим персиком» (оскільки мавпи любили ці ягоди) або «китайським аґрусом».
У сучасному вигляді ківі існує менш ніж сто років. У Китаї ці ягоди відомі ще з XII ст., але китайський аґрус був гірким і дрібним: вага ягід не перевищували 30 грамів. Ріс у дикій природі, використовувався у традиційній медицині.
У 1904 році шкільна директорка з Нової Зеландії Ізабель Фрейзер побувала в Китаї і привезла додому насіння китайського аґрусу. Фермер Александер Еллісон посадив їх. Перші плоди з’явилися у 1910 році. Еллісон тридцять років займався селекцією нового сорту, і зусилля увінчалися успіхом: плоди збільшилися втричі і стали кисло-солодкими, гіркота зникла. Еллісон вирішив підібрати фруктам нову, більш звучну назву. Птах ківі, який не літає, — один із символів Нової Зеландії. Еллісон подумав, що товстеньке тіло цієї пташки схоже на кошлаті ягоди аґрусу, і тому назвав рослину фруктом ківі (kiwifruit).
У сорокові роки минулого століття ківі почав поширюватися по світу, а до шістдесятих остаточно завоював своє місце серед екзотичних фруктів. Зараз ківі вирощують у Китаї, Італії та Новій Зеландії. Для Нової Зеландії це один із провідних сільськогосподарських продуктів, який приносить країні понад мільярд доларів щорічно. У СНД плантації цього фрукта є у Вірменії і на Кубані. А в Україні, на Закарпатті, ужгородський біолог і селекціонер Генріх Стратон вивів особливий морозостійкий сорт «Карпат Стратона Валентайн».
У ківі чимало вітамінів і мікроелементів. Один ківі заповнює близько 60% добової потреби дорослої людини у вітаміні С, який дуже важливий для нормального функціонування імунної системи. Ківі також містить вітамін Е, який захищає шкіру від сонячних променів і запобігає появі шкірних захворювань. Завдяки клітковині, антиоксидантам і калію ківі корисний для підтримування здоров’я серця. Калій розслабляє кровоносні судини, що допомагає контролювати кров’яний тиск. Але головний плюс ківі — унікальна речовина актинідин, яка, як і бромелайн в ананасі, розщеплює білки. Актинідин укупі з іншими фруктовими кислотами і рослинними волокнами покращує травлення.
Свіжі ківі не потребують кулінарної обробки, їх достатньо розрізати і з’їсти ароматну м’якоть ложечкою. Для салатів ківі очищають, ріжуть кружальцями або скибочками. Для пом’якшення жорсткого м’яса в деяких рецептах пропонують натирати м’ясо кашкою з ківі. Ківі добре поєднуються з іншими фруктами, тому є чимало рецептів десертів і напоїв з ківі. Ківі додають до начинки пирогів, з нього можна приготувати смачні джеми, мармелад, а винороби готують з ківі лікери та вино.
Салат з ківі, куркою і сиром
Тарілку вистелити листям салату. Викласти на листя куряче філе, розібране на волокна.
Змастити невеликою кількістю майонезу. Викласти нарізаний кружальцями огірок на м’ясо, змастити майонезом. Тепер — нарізані кружальцями яйця, змастити майонезом. Зверху натерти сир невеликою гіркою, змастити рештою майонезу. Можна зробити у салаті шар ківі і потім шар кукурудзи або розмістити шари по-іншому.
Або використати їх для прикрашання салату: по краях салату розкласти нарізаний півкружальцями ківі, на середину — зерна кукурудзи.
Сирний десерт з фруктами
/wz.lviv.ua/images/articles/2021/03/kiwi-desert.jpg)
300 г домашнього сиру, 150 г домашньої сметани, 4 ст. ложки цукру, 1 апельсин, 2 ківі, 1 банан, 1 ст. ложка лимонного соку, 15 г желатину, 100 мл води; желе і шоколад — за бажання.
Сир протерти крізь сито, щоб він став більш однорідним.
Желатин залити 100 мл холодної води. Залишити для набрякання на 20 хв.
Сир перекласти в чашу блендера, додати цукор і сметану. Збити, використовуючи насадку «металевий ніж».
Желатин підігріти, до кипіння не доводити. Остудити до кімнатної температури. Остиглий желатин цівкою влити в сирну масу і збити. Банан нарізати кружальцями, скропити лимонним соком. Кубиками нарізати ківі, апельсини очистити від плівок і також нарізати кубиками. Ківі і апельсини додати до сирної маси. Розкласти сирну масу в келихи або силіконові формочки.
У силіконових формочках банани викласти зверху, щоб вони виявилися внизу при перевертанні. У келиху з бананів і апельсинів зробити прошарок, потім викласти решту сирної маси. Поставити десерт на 1 год у холодильник.
Десерт у келиху можна додатково залити полуничним желе. А із силіконової форми перевернути на тарілку, посипати натертим шоколадом.
Ткемалі з ківі
/wz.lviv.ua/images/articles/2021/03/kiwi-sous.jpg)
200 г ківі, 2 зубчики часнику, по пів пучка петрушки і кінзи, 5 г солі, 10 г цукру, чорний мелений перець — до смаку, 100 мл води.
Ківі очистити від шкірки. Нарізати шматочками і покласти в каструлю. Варити за малого кипіння, додавши воду, 10−15 хв. М’які ківі злегка розчавити лопаткою. Додати подрібнену зелень, вичавлений часник, посолити і поперчити. Перемішати і поставити на вогонь ще на 10 хв. Потім масу збити блендером. Остудити і подавати до м’ясних і рибних основних страв.