Передплата 2024 «Добрий господар»

У лютому – риба балувана…

Тож і риболовам дрімати не варто!

Риболовля останнього календарного місяця зими значно відрізняється від січ­невої, а тим паче грудневої. У лютому вирішальним фак­тором успішної риболовлі є погода. Значні перепади температури від морозів до відлиги, хуртовини та й інші примхи погоди роблять ри­балку в лютому справжнім випробуванням для всіх любителів підлідного лову. Погода не тільки створює дискомфорт для перебу­вання рибалки на водоймі, а й значною мірою впливає на поведінку риби.

Як впливає погода

Риболовля в цей час, в осно­вному, залежить від удачі і пра­вильного вибору місця. Однак не менше, а може, й більше, вона підпорядковується тому, що діється надворі. У теплі дні цілком можна розраховува­ти на успіх. Але як тільки за­дув північний вітер, клювання моментально припиняється. Передбачити поведінку риби можна заздалегідь: якщо кіль­ка днів до того, як вибираєтесь на рибалку, було тихо, без за­метілі, температура нижче — 10 не падала, не було сильного ві­тру — можете сміливо вируша­ти в дорогу. У пору відлиг, у ті ж кілька днів до виходу на лід, не повинно бути опадів, а вдень має бути помітно тепліше. Ри­боловля в лютому однознач­но не вдасться, якщо погода впродовж доби різко зміню­ється. Відсутність клювання спостерігатиметься теж, якщо за кілька годин атмосферний тиск стрибає більше, ніж на 5 міліметрів ртутного стовпа, а за добу перепад тиску у 10 і більше міліметрів. Кльову не буде при посиленні вітру, мо­розу, якщо мають місце маг­нітні бурі. Або якщо мороз з ві­тром посилюються одночасно. При виявленні несприятливих факторів для риболовлі краще залишитися вдома, оскільки хороших результатів досягти ви не зможете.

Ознаки настання мору

Ще одна причина, чому ри­балка в лютому зазвичай не приносить вагомого улову, — мор риби. Товстий крижаний панцир не допускає насичення води киснем. До того ж відми­рає і гниє водна рослинність, поглинаючи залишки кисню. Зрозуміло, що якщо почав­ся мор, ловити у цій водоймі — марно витрачати час. Тому, перш ніж розкластися, треба уважно придивитися, чи не з’явилися перші ознаки мору. Кисневе голодування прояв­ляється мертвими комаха­ми, що плавають на поверхні води у лунках. Ще одна озна­ка, якщо ви ловите на жерли­ці, — практично відразу гине живець. А на самому початку процесу, коли ще немає на­віть цих прикмет, можна ви­значити наближення мору по потемніннях волосіні і по­тьмянінні блешні. Про помі­чене неодмінно треба повідо­мити рибоохорону.

Що і де ловити

Окунь у лютому, як і в інші місяці зими, ловиться відмін­но на мормишку і поплавкову снасть, в основному з насад­кою мотиля. Слід згадати про ефективність використання дрібних блешень або балан­сирів. У цей період на такі приманки відмінно «вистрі­лює» великий окунь.

Щука активізується тільки в дні відлиги і частіше вечора­ми, хоча і зранку, якщо мороз відпустив звечора, можна не­погано «відловити». Класи­ка щучих снастей працює в лютому як ніколи: жерлиця і живець, а для активного лову можна сміливо застосовува­ти найкращі блешні.

Минь складе значну час­тину улову вмілого рибал­ки. У другій декаді лютого у миня відбувається справжній жор. Пов’язано це з минулим першим підлідним нерестом. Кращий час для полювання на миня — пізній вечір. Для його лову в цей період краще вико­ристовувати живцеву снасть або блешню.

Судак активізується тільки в гарну погоду, вранці і ввече­рі. Кращою снастю для лову судака буде звичайна блеш­ня.

Плотва в плані клювання поводиться більш адекват­но. Її добре приманює під­годовування, а триматися біля загодованого місця вона здатна тривалий час, головне не забувати планомірно і не­великими порціями підсипати корм у лунку. Ловити плотву слід на звичайну вудку з кив­ком, а як насадку використо­вувати будь-яку тваринну на­живку: мотиля, опариша і т.п.

Лящ починає складати кон­куренцію згаданій вище плот­ві. В плані підгодовування, наживки для ляща практично підійде те ж, що і для плотви. Клювання ляща, швидше за все, буде або однозначним, або відсутнім взагалі.

Залежно від погодних умов і місця часто в уловах рибалок можуть опинитися й інші види риб: йорж, чехоня, густера, а також карась і т. д.

Календар рибалки на лютий

Отже — дочекалися! Зима із морозами і снігом, льодостав і довгоочікувана зимо­ва рибалка!

Однак за радісним поривом вийти на лід і насолоди­тися вичеканим впродовж двох сезонів улюбленим відпочинком насамперед не слід забувати про безпеку. Адже від нехтування нею вже постраждало і загинуло чима­ло рибалок-відчайдухів. Тож будьте обачні та обережні, дотримуйтеся техніки безпеки зимової риболовлі, і удача обов’язково усміхнеться вам, забезпечивши чудовий відпочинок, настрій та здоров’я!

І допоможе у цьому прогноз Мі­сячного календаря. А він передбачає, що:

Найперспективнішими для рибал­ки днями у лютому обіцяють стати дні: із 1 по 4, із 13 по 16 та із 19 по 22, а також 28 лютого.

У зазначені дати найімовірніші багаті улови, оскільки риба активно шукатиме поживу і найохочіше спо­кушатиметься на «гостинці», запро­поновані риболовами.

Днями, коли варто буде сподівати­ся на середній кльов, передбачають­ся: 5, 6, 17, 20 і 23 лютого.

У ці дні риба харчуватиметься, але не так активно, як у зазначені вище. Тож розраховувати на удачу без за­стосування досвіду буде складно.

Що ж до днів, коли на кльов розра­ховувати не варто, то вони за Місяч­ним календарем випадають на: із 8 по 12 та із 24 по 27 число.

У ці дні риба буде пасивною і обе­режною. Хоча умілі рибалки все одно ловитимуть!..