Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Снігова королева

Початок зими – зоряний час декоративної капусти

Усі квіти померзли, а вона разом зі злаками та хвойними прикрашає сад зараз, узимку, коли випав сніг і настали перші морози. Це декоративна капуста.

Виглядає по-королівськи. Переливається всіма барвами веселки: може бути рожевою і ніжно-жовтою, бордовою і фіолето­вою. Перевагою її є стійкість до замо­розків. Рослина тішить своєю красою навіть узимку: у той час, коли ділянки сусідів стають сірими та порожніми, колір декоративної капусти з наста­нішим перших холодів стає насичені­шим та яскравішим. Ландшафтні ди­зайнери цінують цю культуру ще й за незвичну форму, розмір і забарвлення листя. Воно може бути світло-зеле­ним або зеленим з голубою смужкою, темно-фіолетовим чи сіро-зеленим, блакитно-зеленим з рожевими чи фі­олетовими плямами, білим, жовтим, кремовим…

— Декоративна капуста (її не їдять, нею тільки милуються. І. Д.) завжди гарно виглядає — і взимку, і влітку, і навесні, — розповідає квітникарка-лю­бителька Оксана Гриша-Бордун. — Ви­вели її селекціонери Японії і Північної Америки, звідки завезли до нас. Осо­бливо популярна вона зараз у Європі.

Львів’янка Валентина Комарова ділиться багаторічним досвідом ви­рощування цієї рослини. Висіває її навесні з насіння у парнику біля хати. Потім пересаджує на дачі у Солонці. Доглядає так, як звичайну капусту. Якщо є добриво, то підживлює, якщо немає — то й так капуста квітне і ті­шить око аж до весни. Пані Валентина навесні її зрізає, натомість висаджує свіжу. І так уже майже десять років. Щоразу поповнює колекцію свіжими сортами. Останніми роками з’явилася капуста на довгих ніжках, квіти якої подекуди заввишки понад метр.

Фото Оксани ГРИШІ-БОРДУН і Валентини КОМАРОВОЇ
Фото Оксани ГРИШІ-БОРДУН і Валентини КОМАРОВОЇ
Фото Оксани ГРИШІ-БОРДУН і Валентини КОМАРОВОЇ
Фото Оксани ГРИШІ-БОРДУН і Валентини КОМАРОВОЇ