Передплата 2024 «Добрий господар»

Школярів вчать лікувати рак… содою!

Окремі рекомендації з підручника для учнів 9-го класу обурили і батьків, і медиків

Першою на це звернула увагу користувачка Facebook Інна Доміна. Про існування підручника і його скандальний зміст жінка дізналася зі сайту Всеукраїнської асоціації пенсіонерів. «Мені справді подобається підручник з хімії для 9-го класу Савчин М. М. — доступно і структуровано поданий базовий матеріал. Але що нам робити з науковістю шкільних підручників? Коли вже нарешті у них будуть подаватися новини сучасної науки, а не тренди нетрадиційної медицини з сайту Асоціації пенсіонерів?!» — обурюється авторка допису.

Автор підручника стверджує, що «харчова сода створює в організмі лужне середовище, в якому не можуть жити і розмножуватися ра­кові клітини, віруси та бактерії. Крім того, харчова сода сприяє підвищенню імунітету. Тому радять пити її водний розчин для профілактики і лікування онкологічних захворювань». Щоправда, нижче до­дає, що «будь-яке застосування харчової соди з лікувальною метою треба узгодити з медиками».

Фото з Фейсбука
Фото з Фейсбука
Фото з Фейсбука
Фото з Фейсбука

«Боже, в якій країні ми живемо! Не дивно, що деякі наші пацієнти до того, як звернутися до нас по допомогу, лікуються найдивнішими способами, зокрема п'ють водний розчин соди. Виявляється, їх такого у школі вчать. Скажемо м’яко: дітям не­грамотно пояснюють процеси, які відбуваються у людському організмі», — так прокоментували жур­налістці «ВЗ» рекомендації зі шкільного підручника лікарі з Львівського онкоцентру.

Розповідають: «ноги» у тези, що «сода лікує рак», «ростуть» з результатів дослідження німецько­го біохіміка, який вивчав обмін речовин у клітинах пухлин, лауреата Нобелівської премії Отто Вар­бурга (Нобелівську премію він отримав 1931 року не за дослідження раку, а за роботи в галузі біохі­мії). Науковець стверджував, що пухлинні клітини отримують енергію шляхом безкисневого гліколізу (перетворення глюкози), у той час як здорові гене­рують енергію, окислюючи піровиноградну кисло­ту (кінцевий продукт гліколізу, який окислюється у мітохондріях). Проте злоякісна клітина апріорі не наділена диференційованими механізмами для окислення глюкози до СО2 і води. Це може робити доросла, нормальна, повноцінна клітина.

Причина раку — мутації та зміна експресії генів у процесі злоякісної біотрансформації клітин, ре­зультатом чого стає їх неконтрольований ріст.

Якщо ж постійно пити розчин соди (Отто Вар­бург вважав, що всі ракові клітини — кислі, а здорові — лужні), захисні системи організму можна зрушити у лужний бік, що також не є добре.

«Аби змінити середовище у клітинах, потріб­но змінити обмін речовин. Ззовні содою зробити це неможливо. Навіть коли у стаціонарі вливаємо хворим різні розчини, лише тимчасово змінюємо склад крові — в середині клітин нічого не міняється. Це до снаги лише хіміо- і гормонотерапевтичним лікам», — пояснюють онкологи.

У скандальному підручнику користувачі Facebook знайшли й інші псевдонаукові «цікавин­ки». Наприклад, Кароліна Айрапетян зауважила, що автор радить при застудних захворюваннях… використовувати спиртові компреси! «Аптеки про­дають антибіотики без рецепта. Сусідки рекомен­дують одна одній черговий фуфломіцин. А батьки „лікують“ дитину гірчичниками та відмовляються від вакцинації»…

Схожі новини