Судини не стерплять нехтування
Від захворювання системи кровообігу щороку помирає майже 500 тисяч українців
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/424439/medheart01.jpg)
За даними МОЗ, за кількістю серцево-судинних хвороб Україна посідає перше місце в Європі.
Еластичність і прохідність судин забезпечує функціонування захисного бар’єра нашого організму, що перешкоджає виникненню захворювань серцево-судинної системи. Які ж симптоми сигналізують про те, що із судинами не все гаразд? Передусім це зниження працездатності — перший сигнал про те, що зі судинами негаразди і їм потрібна допомога. Якщо раніше ви виконували ту чи іншу роботу спокійно, а тепер при такому ж навантаженні з’являється задуха, серцебиття, це означає, що час звернутися до лікаря. Знижується еластичність судин, і вже у молодому віці з’являється вегето-судинна дистонія. Згодом виникає гіпертонічна хвороба: артерії не регулюють обмін речовин у клітинах, порушується їхня пропускна здатність, а також проникність капілярів, що виражається у змінах артеріального тиску. За неправильного харчування або вживання великої кількості жирної їжі на стінках судин з’являються холестеринові бляшки, внаслідок чого просвіт судини значно зменшується і кров не може нормально циркулювати. Рівень холестерину у крові — це показник, на який найчастіше починаємо звертати увагу лише тоді, коли вже з’явилися серйозні проблеми зі здоров’ям.
Загалом холестерин — органічний природний жир — необхідний людині хімічний компонент. Варто зауважити, що холестерин допомагає залозам людини виробляти такі важливі гормони, як естроген і прогестерон (у жінок) і тестостерон — чоловічий гормон. Потрібен холестерин для роботи мозку і підтримки імунітету. Ззовні, з продуктами, ми отримуємо лише 1/5 всього холестерину. Основна ж його частина синтезується нашими органами — наднирниками, нирками, залозами статевої системи. Для нормальної роботи судин передусім слід поліпшити роботу печінки, бо фундаментом для утворення бляшок є змінена токсинами стінка судини. У крові холестерин пересувається не самостійно, а у зв’язці з ліпопротеїдами. Звідси виділяють ХЛВЩ-холестерин (ліпопротеїди високої щільності) — корисний холестерин. І ХЛНЩ-холестерин (ліпопротеїди низької щільності) — «поганий». Він накопичується на стінках судин, робить кров більш в’язкою, що призводить до «засмічення» судин бляшками. Кардіолог ЛОКЛ Олег Лещук наголошує: «Показники холестерину можуть коливатися залежно від віку і стану організму. Якщо у людини немає факторів ризику (гіпертензія, ожиріння, куріння, цукровий діабет, вік і т.ін.) або вже діагностованого кардіоваскулярного захворювання, то норма загального холестерину — до 5 ммоль/л, холестерину, ліпопротеїнів низької щільності (ХЛНЩ) — до 3, ХЛВЩ: у чоловіків — більш 1 і у жінок — більш 1,2 ммоль/л, тригліцериди — до 1,7 ммоль/л. Але як тільки з’являється ще який-небудь фактор, то норми будуть значно меншими. Я хотів би особливо підкреслити, що норма холестерину для кожної людини індивідуальна, залежно від факторів спадковості, способу життя та інших показників. Тож всі ці чинники потрібно розглядати своєчасно і комплексно — як співвідношення хорошого (високої густини) і поганого (низької щільності) холестерину, так і рівень глюкози, і кров’яний тиск, і всі раніше згадані чинники ризику. Тому навіть якщо показники холестерину у межах норми, слід довірити спеціалістові оцінити ситуацію та індивідуально визначити ризик захворювання».
Перевірити рівень холестерину можна у поліклініці, здавши аналіз крові.
Два важливі чинники впливають на рівень холестерину: спадковість і спосіб життя. Якщо ваші родичі страждають від атеросклерозу, тримайте свій холестерин на контролі. Збій обміну холестерину в організмі може статися і в результаті деяких захворювань наднирників і печінки.
Медики стверджують: основний принцип здорового способу життя — це збалансоване харчування. Це не означає мучити себе різноманітними дієтами, а правильно харчуватися. «Фахівці-дієтологи розробили методики правильного харчування, — говорить О. Лещук, — тож людина, яка піклується про власне здоров’я, повинна знати, що фрукти, горіхи, солодощі теж бувають різними: корисними і не дуже. Є певні особливості навіть і в кулінарній обробці продуктів». Слід уникати молочних та тваринних жирів, але є й корисні жири. Корисний риб’ячий жир. Ми радимо вживати жирну рибу, особливо морську. Лосося, скумбрію, форель або оселедець (не надто солоний!) потрібно вживати регулярно, кілька разів на тиждень", — зазначає наш співрозмовник. Ще одним видом цінних жирів є мононенасичені жири — оливкова олія, рапсова олія. Не рекомендується вживати жирні продукти тваринного походження. Людям з проблемами надмірної ваги все ж не потрібно захоплюватися вживанням фруктів — у них є багато цукру і калорій, але овочів доцільно вживати в достатній кількості.
Не менш важлива і фізична активність. В ідеалі — щодня. Чи бодай три-чотири рази на тиждень потрібно виділити час на аеробні вправи. «Якщо людина обирає тренажерний зал, то важливо дотримуватися дозованого навантаження. Годинна прогулянка також піде тільки на користь здоров’ю. Заняття спортом покращують не лише настрій та самопочуття, а й стан судин серця», — наголошує кардіолог Олег Лещук.
Дослідження показують, що у людей, для яких фізична активність — частина життя, рівень загального холестерину завжди в нормі. Якщо у вас є проблеми з серцем, судинами або інші хронічні захворювання, узгодьте обсяг і види фізичних навантажень з лікарем!