Передплата 2024 «Добрий господар»

Брусниця – ягода довголіття

Про неї складали легенди і називали “ягодою безсмертя”

Ця невелика ягода привабливого червоного кольору, що росте в північних широтах, славиться своїми корисними властивостями здавна. Вона — і смачні ласощі, і чудовий цілющий продукт. Про неї складали легенди і називали «ягодою безсмертя».

Брусниця — вічнозелена рослина у вигляді невисокого чагарнику, яку споконвіку використовували у лікуванні різних захворювань. Корисними властивостями володіють не тільки плоди, а й листя чагарнику.

Хімічний склад

Брусниця містить корисні білки, вугле­води і жири. Ягоди багаті на вітаміни А, Е, РР, групи В, бета-каротин, але найбільше в ній вітаміну С. Присутні в її складі органіч­ні кислоти: яблучна, бензойна, лимонна, щавлева, саліцилова. Мінеральні речови­ни представлені магнієм, натрієм, калієм, фосфором, залізом, кальцієм, марганцем. Також брусниця містить пектин, харчові во­локна і натуральні цукри (глюкозу, фрукто­зу, сахарозу).

Корисні та лікувальні властивості

Ягоди брусниці мають хорошу проносну, діуретичну, антисептичну, антігельмінтну, протигнильну, бактерицидну, загально­зміцнювальну і тонізуючу дію.

Брусниця ефективна у випадках тубер­кульозу легень, катару верхніх дихаль­них шляхів, гастритів зі зниженою кис­лотністю, застуди, ревматизму, подагри, сечокам’яної хвороби, остеохондрозу, гарячки, нічного нетримання сечі і як засіб для втамування спраги.

Сік з брусниці завдяки високому вмісту бензойної кислоти має яскраво виражену бактерицидну дію стосовно кишково-ти­фозних і гнильних бактерій, а також проти­грибковий вплив.

Брусничний сік також використовують для лікування захворювань нирок і сечово­го міхура, печінки і жовчного міхура, гіпер­тонії, отруєнь і діатезів. Крім того, сік з ягід брусниці рекомендують при підвищеному артеріальному тиску, лихоманці, неврозах, анемії у вагітних, а також після перенесених важких захворювань і травм для підвищен­ня апетиту. Він має загальнозміцнювальну і тонізуючу дію на організм хворого, сприяє засвоєнню їжі, оскільки посилює виділення слини і шлункового соку.

Його використовують в комплексно­му лікуванні гастритів зі зниженою кис­лотністю, а також у випадках підвищеної температури, простудних захворювань, малярії, кору, діабету, артритів обмінного походження, ревматизму, подагри.

Екстракт соку брусниці застосовують для омолодження шкіри, він є хорошим ан­тиоксидантом і робить шкіру пружнішою.

Брусниця знайшла своє застосування не тільки в ягодах — листя брусниці також володіє цілим набором корисних власти­востей і використовується з лікувальною і оздоровчою метою. В ньому міститься при­родний антисептик арбутин, а також тані­ни, антиоксиданти, флавоноїди і дубильні речовини.

Листя володіє великим спектром дії: його використовують як протизапальний, в’яжучий, протимікробний, жовчогінний, імуномодулюючий препарат. У випадку за­хворювань нирок або подагри відвар з лис­тя розм’якшує і виводить камені і солі.

Протипоказання

Брусницю не рекомендують вживати тим, у кого виразка шлунка і дванадцятипалої кишки, а також у випадках гастриту з підвищеною кислотністю і наявності гемороїдаль­них вузлів і пухлин передміхурової залози.

Галина Вербицька для газети «Добре здоров'я»

Схожі новини