Брусниця – ягода довголіття
Про неї складали легенди і називали “ягодою безсмертя”
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/424317/brysnika-2.jpg)
Ця невелика ягода привабливого червоного кольору, що росте в північних широтах, славиться своїми корисними властивостями здавна. Вона — і смачні ласощі, і чудовий цілющий продукт. Про неї складали легенди і називали «ягодою безсмертя».
Брусниця — вічнозелена рослина у вигляді невисокого чагарнику, яку споконвіку використовували у лікуванні різних захворювань. Корисними властивостями володіють не тільки плоди, а й листя чагарнику.
Хімічний склад
Брусниця містить корисні білки, вуглеводи і жири. Ягоди багаті на вітаміни А, Е, РР, групи В, бета-каротин, але найбільше в ній вітаміну С. Присутні в її складі органічні кислоти: яблучна, бензойна, лимонна, щавлева, саліцилова. Мінеральні речовини представлені магнієм, натрієм, калієм, фосфором, залізом, кальцієм, марганцем. Також брусниця містить пектин, харчові волокна і натуральні цукри (глюкозу, фруктозу, сахарозу).
Корисні та лікувальні властивості
Ягоди брусниці мають хорошу проносну, діуретичну, антисептичну, антігельмінтну, протигнильну, бактерицидну, загальнозміцнювальну і тонізуючу дію.
Брусниця ефективна у випадках туберкульозу легень, катару верхніх дихальних шляхів, гастритів зі зниженою кислотністю, застуди, ревматизму, подагри, сечокам’яної хвороби, остеохондрозу, гарячки, нічного нетримання сечі і як засіб для втамування спраги.
Сік з брусниці завдяки високому вмісту бензойної кислоти має яскраво виражену бактерицидну дію стосовно кишково-тифозних і гнильних бактерій, а також протигрибковий вплив.
Брусничний сік також використовують для лікування захворювань нирок і сечового міхура, печінки і жовчного міхура, гіпертонії, отруєнь і діатезів. Крім того, сік з ягід брусниці рекомендують при підвищеному артеріальному тиску, лихоманці, неврозах, анемії у вагітних, а також після перенесених важких захворювань і травм для підвищення апетиту. Він має загальнозміцнювальну і тонізуючу дію на організм хворого, сприяє засвоєнню їжі, оскільки посилює виділення слини і шлункового соку.
Його використовують в комплексному лікуванні гастритів зі зниженою кислотністю, а також у випадках підвищеної температури, простудних захворювань, малярії, кору, діабету, артритів обмінного походження, ревматизму, подагри.
Екстракт соку брусниці застосовують для омолодження шкіри, він є хорошим антиоксидантом і робить шкіру пружнішою.
Брусниця знайшла своє застосування не тільки в ягодах — листя брусниці також володіє цілим набором корисних властивостей і використовується з лікувальною і оздоровчою метою. В ньому міститься природний антисептик арбутин, а також таніни, антиоксиданти, флавоноїди і дубильні речовини.
Листя володіє великим спектром дії: його використовують як протизапальний, в’яжучий, протимікробний, жовчогінний, імуномодулюючий препарат. У випадку захворювань нирок або подагри відвар з листя розм’якшує і виводить камені і солі.
Протипоказання
Брусницю не рекомендують вживати тим, у кого виразка шлунка і дванадцятипалої кишки, а також у випадках гастриту з підвищеною кислотністю і наявності гемороїдальних вузлів і пухлин передміхурової залози.
Галина Вербицька для газети «Добре здоров'я»