Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Дикі бджоли заховали свій мед у... черешні

У дикого меду (має темний бурштиново-коричневий колір) справді цілющі властивості

Знаючи мою цікавість до світу природи, лісник Микола Іванович розповів про «подію тижня» у своїй роботі. Стосувалася вона бджіл. Але не домашніх, тих, що вкладаються до зимівлі у вуликах на пасіці, а диких. Надибав їх та їхню смачну продукцію у… дуплі.

Того дня на дільниці, якою не­давно прогулявся сильний ві­тер, прибирали поламані стихі­єю дерева. Довелося зрізати і стару черешню, стовбур якої пе­ретворився майже на порохно. Коли черешня гупнула на землю і її почали кавалкувати на полі­на, перед лісорубами відкрила­ся вражаюча картина: з-під від­різків сочився… мед.

Коли розібрали останки че­решні, в одному із полін вияви­ли пошкоджені від удару бджо­лині соти, які стікали цілющим нектаром. Спробували їх на смак — відчуття не описати. Пан Микола пасічник зі стажем, але такого смачного меду у себе не мав ніколи, і взагалі чогось поді­бного не куштував.

У дикого меду (має темний бурштиново-коричневий колір) справді цілющі властивості. На­самперед через те, що бджоли його продукують із не обмеже­ного людиною виду квітів. На­дійно схований від людського ока, такий мед встигає висто­ятися. Він значно багатший на корисні елементи, бо нема кому забирати медові соти від перги. Цей мед насичують додаткови­ми, вкрай важливими для люд­ського організму вітамінами пи­лок, нектар, віск і прополіс.

Споживши дикого меду, лю­дина отримує приплив енергії, має додатковий потяг до праці. Медики кажуть, що такий мед, дуже корисний літнім людям зменшує біль хворим на артри­ти і артрози, зміцнює судини, поліпшує склад крові. А ще, за свідченням фахівців, дикий мед нормалізує роботу нервової системи, проганяє безсоння, відновлює пам’ять. Завдяки його вживанню суттєво скоро­чується період реабілітації після перенесеного інфаркту…

Отож треба лише поаплоду­вати диким бджолам за їхню ко­рисну роботу. Шкода лише, що вони так ретельно ховають від нас своє багатство. Відшукати його допомагає лише випадок…

Схожі новини