Айва: терпкий смак осені
Айва – продукт універсальний, з неї можна багато чого приготувати: і в кашу додати, і в салат, і у десерт, і у пиріг, варення, компот, вино
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/423939/51f1ec0303d9945a0e808c7d79b72841.jpg)
Плоди айви можуть не лише урізноманітнити повсякденний раціон будь-якої людини, а й принести користь у випадках анемії, хвороб шлунково-кишкового тракту та «жіночих» проблем. Вона також допоможе зміцнити імунітет, рекомендована при застудах, бронхіті, позитивно впливає на психоемоційний стан, поліпшує настрій, зміцнює серце, покращує апетит.
Авіценна вважав айву одним з кращих засобів для зміцнення шлунка і печінки. Призначаючи пацієнтам з розладами травної системи сік айви з медом, він не лише домагався швидкого поліпшення їхнього самопочуття, а й зміцнював здоров’я своїх хворих загалом.
Хімічний склад
Айва надзвичайно багата на органічні кислоти, особливо яблучну, лимонну та винну. Але і різних цукрів (здебільшого фруктози) «набирається» в ній від 5 до 12%. В айві також достатньо пектинових і дубильних речовин, а також ефірної олії. Наприклад, тільки в покритій воском шкірці є енантово-етиловий та пеларгонієво-етиловий ефіри, що додають особливого аромату плодам айви, стравам і препаратам на її основі.
Багата айва на вітаміни А, С, В1, В2, макроелементи: калій кальцій, магній, натрій та фосфор.
Але найбільше в айві заліза, цілих 30 мг (дві добові норми у 100-грамовому фрукті). Завдяки цьому айву ще називають «залізним» плодом.
Втім, і міді в айві чимало (1,5 мг%, або добова норма у двох плодах).
Корисні та лікувальні властивості
Плоди айви мають в’яжучу, сечогінну і кровоспинну дію. Їх корисно їсти хворим на туберкульоз, бронхіт, гострі респіраторні недуги.
Кислі сорти айви зміцнюють шлунок краще, ніж солодкі, зате солодкі зміцнюють нервову систему, допомагають зняти головний біль, нежить, стимулюють роботу мозку, покращують настрій, підвищують апетит. Але потрібно пам’ятати, що вживання у великій кількості кислої айви може спричинити пронос.
У той же час рекомендують при проносі порізати 3−4 плоди айви на шматочки, залити їх 1 л води, поставити на вогонь і кип’ятити протягом 30 хв, а отриманий відвар процідити і поступово випити.
Плоди айви вживають для лікування жовтяниці, сечоводів, матки, полегшення запальних процесів у шлунку, при гіпертонії та інших серцево-судинних захворюваннях. Вони усувають поганий запах з рота, їх корисно їсти вагітним жінкам.
З плодів айви готують варення, яке пом’якшує кашель при ГРЗ і допомагає при стенокардії.
Якщо у варення додати сік м’яти, його можна вживати як притиблювотний засіб.
Сік айви рекомендується пити для лікування кривавого проносу і шлункових кровотеч. Він має також послаблювальну дію, допомагає при метеоризмі.
Для лікування геморою потрібно взяти пів склянки соку айви, насипати в нього розім’яті зерна цього ж плоду, розмішати і пити.
Можна приготувати з айви сироп, який допомагає у лікуванні запальних процесів у кишечнику. А якщо в цей сироп додати сік лимона, вийде прекрасний тонізуючий напій і хороший засіб для зміцнення серцевого м’яза і шлунка.
Цілющі властивості має і насіння плодів айви, особливо насіння дичок. Слиз насіння є хорошим засобом для пом’якшення сухого кашлю і горла у випадку простудних захворювань. Він допомагає знизити високу температуру, лікує запалення ротової порожнини, допомагає при закрепах.
Слиз насіння айви лікує й сонячні та побутові опіки.
Насіння айви жують, щоб зняти оскому.
Айва в косметиці
М’якоттю плодів протирають шкіру, щоб покращити колір обличчя.
Якщо шкірку плодів айви замочити в горілці на 15 днів, а потім розбавити цей настій водою (1:1), вийде хороший лосьйон для боротьби зі зморшками на обличчі.
Пасту, приготовлену з розім’ятих плодів і листя айви, наносять на повіки очей, щоб зняти запалення. Цю ж пасту можна використовувати для лікування укусів отруйних комах.
Розім’яте листя айви, накладене на гнійну виразку, також допомагає її лікуванню.
Протипоказання
М’якоть і насіння плодів айви має закріплювальні і в’яжучі властивості, що може спровокувати появу закрепів, а також спричинити подразнення слизової оболонки кишечнику або спазми при ентероколіті та виразковій хворобі шлунка.
Крім того, пух на поверхні шкірки плодів айви шкодить гортані, викликаючи кашель.
Галина Вербицька для газети «Добре здоров'я»