Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Хочу, як тато, грати на скрипці»

Бетховенську стипендію Фонд Міхаеля Стріхаржа присудив учневі Львівської спеціалізованої музичної школи ім. Соломії Крушельницької Остапові Щудлу

Німецький фонд Міхаеля Стріхаржа (відомий діяч культури львівського походження), Michael Stricharz Foundation Dall’Arco Hamburg, нагородив ювілейною Бетховенською стипендією у розмірі 6 тисяч гривень лауреата 18-го конкурсу Фонду Міхаеля Стріхаржа для молодих виконавців — учня Львівської спеціалізованої музичної школи ім. Соломії Крушельницької Остапа Щудла.

Уже не вперше всесвітньо відомий скрипаль, професор Гамбурзької академії музики, який жив і навчався у Львові, приїжджає до міста Лева, щоб підтримати обдарованих дітей. А для цього заснував Фонд імені Міхаеля Стріхаржа і щороку проводить кон­курси, на яких особисто обирає тих, кому вручає імен­ні стипендії і медалі. Цьогоріч таким щасливчиком став Остап Щудло.

— Це вже друга нагорода від Фонду Міхаеля Стріхар­жа, — розповів журналістові «ВЗ» батько Остапа — Орест Щудло. — Торік Остап брав участь у конкурсі Фонду Міха­еля Стріхаржа, де взяв призове місце, а цьогоріч нашо­го сина відзначили ще й за старання, бо домігшись та­кого успіху, не залишив роботу після першого конкурсу. І Фонд прийняв рішення про вручення Остапові стипендії у розмірі 6 тисяч гривень.

— Що дає учневі отримання стипендії від Міхаеля Стріхаржа?

— Це дуже престижно у світі музики, коли професор такого високого рівня нагороджує іменною стипендією. Дитину помітили, що дуже важливо у досягненні май­бутніх висот. Це безперечний стимул. Окрім того, 6 ти­сяч гривень для дитини, яка ще не заробляє власних коштів, доволі значна сума. Наш молодший син, який та­кож вчиться грати на скрипці у цій школі, бере приклад зі старшого брата. До речі, я також випускник цієї школи, закінчив консерваторію і аспірантуру.

— Остап сам захотів вчитися у музичній школі чи це була ваша ідея?

— Коли настав час обирати, в яку школу віддати дити­ну, я не розглядав музичну школу, бо не з книжок знав, яка це важка праця. Однак син сам вирішив: «Хочу, як тато, грати на скрипці». За тиждень до вступу до школи ми почали займатися.

— За дев’ять років навчання в Остапа не було ба­жання закинути ту скрипку кудись далеко?

— За дев’ять років не було жодного випадку, щоб Остап зневірився у тому, чим займається. Ніколи не ка­зав — не хочу, не буду, не можу. Найбільше, що його у житті цікавить, це скрипка.

Схожі новини