Ваговитий виноград із Виноградного
Віктор Діденко зі села Виноградного Березівського району спеціалізується на вирощуванні соняшнику, пшениці, ячменю. А для душі плекає виноград
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/423553/vynohrad.jpg)
У населеному пункті, де живе пан Віктор, споконвіку займалися технічними сортами (столові були не вельми популярними), навіть функціонував винний завод. Проте останнім часом на обійстях селян все частіше з’являються різновиди з величезними гронами. Зачепила ця тенденція й Діденків. І хоча перші спроби видалися не зовсім вдалими (саджанці пропадали або погано плодоносили), господар не опустив рук. Сьогодні біля його будинку ростуть кущі з ваговитими ягодами, які можна демонструвати на виставках. Найщедріший урожай цьогоріч дала Аркадія (солодка, з легким мускатним присмаком).
На зиму господар не вкриває лозу, котра прикріплена до шпалери. У планах — пустити її по арці. Обрізку проводить наприкінці лютого, коли видно вцілілі пагони. Віктор Іванович пам’ятає, що йому порадили обтинати виноград і малину восени. Вирішив почати з малини, яка вимерзла внаслідок такої «стрижки». Тож радіє, що тоді до винограду руки не дійшли.
Після весняного обрізування з профілактичною метою ентузіаст обробляє голі пагони мідним купоросом. У разі хвороби вдається до обприскування. Скажімо, нинішнього сезону надзвичайно дошкуляв оїдіум. Допомогло скроплювання фунгіцидами. Ще ж через кожні вісім днів застосовував розчин соди (3 чайні ложки на 4 л води). Згаданий засіб безпечний для здоров’я (тож соковиті кетяги дідусь без остраху пропонує онукам).
Найкращим підживленням Віктор Діденко вважає перегній. При садінні в ямки його не дає, бо можуть погоріти корінці. Натомість напровесні чи напередодні холодів мульчує органікою дорослі кущі (щоб разом зі снігом, дощем або поливом корисні мікроелементи просочувалися до підземної частини). Такі прості правила агротехніки допомагають завжди отримувати хороші ягоди.
Оксана Бервін для газети «Добрий господар»