Передплата 2024 «Добрий господар»

Добра доля фотомайстра

Володимир Саквук підготував фотовиставку під назвою «У пошуках сонця», яка  експонується на факультеті журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка

Володимир Архипович Саквук належить до старійшин львівської журналістики. Він, маючи інженерну освіту, точно і вивірено розрахував алгоритм власного життя. І зараз, не випускаючи з рук свого надійного робочого інструменту — фотоапарата, осмислює пережите, переболене і навіки зафіксоване, готуючи до друку одразу кілька книжок — фотоальбоми, спогади, написане про нього і його творчість. Робить це не для того, щоб вдовольнити себе, своє его, а для сьогоднішнього молодого і наступних поколінь.

Між тим, Володимир Саквук підготував фотовиставку під назвою «У пошуках сонця», яка експонується на факультеті журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка. Через брак відповідних приміщень на ній експонується лише кількадесят етапних Саквукових робіт — художніх і репортерських фотографій, але і вони, попри свою історичну цінність, слугують своєрідною творчою лабораторією, майстернею для майбутніх журналістів, які приречені в нинішніх умовах бути фахівцями універсальними, тобто вміти однаково доцільно творити і текст, і зображення. Фотороботи Володимира Саквука вчать композиційної довершеності і вирізняються глибоким смисловим навантаженням.

Ближче познайомився з Володимиром Саквуком майже п’ятдесят років тому. І тоді, і в наступні роки він працював фотокореспондентом львівських обласних газет, але часто друкував фоторепортажі, фотонариси у київських й всесоюзних виданнях. Він не тільки справляв враження романтика — він був ним. І це відображалося у його повсякденній роботі, його творчості. Тільки один приклад: одне із Саквукових відряджень тривало календарний рік. За цей час він об’їздив, облетів весь Союз, сконцентрувавшись на шляхах Сибіру, Півночі, Далекого Сходу… Саме тоді він зафіксував неповторні місця, освоєні з доброї чи недоброї волі українцями, «намотавши» 80 тисяч кілометрів. Їх вистачило б, щоб двічі облетіти нашу чарівну планету. З того огляду фототека Володимира Саквука унікальна. Через багато років його «подвиг» повторив київський журналіст Микола Хрієнко, друг Саквука. Але це вже були інші умови, інше суспільне тло.

Мають значну історичну і художню цінність його доробки останніх тридцяти років. На світлинах майстра етапні події, пов’язані із державно-політичним становленням, відродженням українського церковного життя, відновленням давніх традицій і звичаїв. Кожне фото випромінює могутню енергію, відчуваємо її, вдивляючись у зображення багатотисячних мітингів і маніфестацій, у портрети В’ячеслава Чорновола, Івана Геля, містоблюстителя УГКЦ Володимира Стернюка, кардинала Любомира Гузара, Папи Івана Павла II, Віктора Ющенка та багатьох інших наших достойників, зафіксованих у моменти їхньої найвищої духовної напруги.

Незважаючи на поважний вік, Володимир Саквук продовжує творити. Він нестримний у пориві життя — писати сучасність. І робить це завзято, патріотично, талановито.

Схожі новини