Передплата 2024 «Добрий господар»

Храм із тисяч модулів орігамі

Майстриня Христина Глухан відновлює старовинне японське мистецтво на Тернопіллі

Христина Глухан із Чорткова Тернопільської області — майстриня модульного орігамі. Це старовинне японське мистецтво створення паперових виробів, які складаються з багатьох елементів-модулів. Христина вже близько десяти років займається цим мистецтвом, її назвали «майстринею паперової магії». Вона стала зіркою соцмереж. Остання робота Христини — «Матір Божа із дитятком». На її виготовлення витратила 17 днів. Панно вражає своїми розмірами: 105×65 сантиметрів.

«Моє хобі дає енер­гію, — розповіла Христина „ВЗ“. — Усе починалось із банальних схем, які шукала в Інтернеті. Але од­ного разу вирішила, що хочу створити щось своє».

Тоді почала розробляти влас­ні схеми і робити авторські орі­гамі. Одна з найпопулярніших робіт Христини — копія Кате­дрального собору Верховних Апостолів Петра і Павла, що у Чорткові. Висота паперового собору — один метр, складаєть­ся із 14 тисяч трикутників, ство­рювала його чотири місяці.

Згодом перетворила своє хобі на бізнес. «Пам'ятаю той день, коли мені подзвонили і запитали, чи продаю свої ро­боти, — пригадує Христина. — Я дуже здивувалася. Та все ж по­годилася показати декілька ви­робів. Ціну ставила символічну. Вираховувати реальну вартість роботи навчилася аж за роки. Бували дні, коли люди групками приходили й розбирали усе, що встигала зробити за вихідні».

Частину своїх робіт майстри­ня зберігає у Чортківській школі № 7, де й працює. Торік створи­ла точну копію Чортківської сьо­мої школи, яку й презентувала на її подвір’ї. У жовтні на Хрис­тину чекає атестація, вона має надію отримати звання «Май­стриня народних художніх про­мислів».

Журналістці «ВЗ» пощастило долучитися до створення мо­дулів для нових робіт. Лише тоді зрозуміла, яку витримку потріб­но мати для створення чергово­го шедевру!

Юлія Скалій.

Нова робота майстрині – панно “Матір Божа із дитятком”. Фото з архіву майстрині
Нова робота майстрині – панно “Матір Божа із дитятком”. Фото з архіву майстрині