Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Вода змиває цілі села…

На Заході України затоплено тисячі будинків, розмиті дороги та повалені мости. Троє осіб загинуло, ще одна людина зникла безвісти

Кілька днів поспіль Прикарпаття потерпає від стихії. Через підтоплено 4596 будинків, є людські жертви. І ця трагічна статистика постійно зростає.

Найбільше від негоди постраждали Івано-Франківська, Чернівецька та Закарпатська області. Рятувальники оголосили на заході червоний рівень небезпеки. Вода прориває дамби, підмиває все більше житлових будинків. Деякі села вода ізолювала, розмивши під’їзди до населених пунктів. Людей масово евакуйовують. В «Автодорі» Івано-Франківської області повідомили, що пошкоджено всі дороги державного значення. Дві траси державного значення перекрили.

Через повінь на Івано-Франківщину терміново прибув прем’єр-міністр Денис Шмигаль та міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. Гелікоптером вони облетіли найкритичніші зони. Після чого прем’єр-міністр заявив, що теперішній потоп перевищив масштаби повені у 2008 році. А старожили кажуть, що така жахлива повінь була у 1948 році…

«Проінспектували рівнинну частину. Ситуація критична. Затоплення перевершує масштаб 2008 року. Затоплена районна лікарня у місті Галич, проводиться евакуація хворих. Є ускладнення через те, що там є захворілі на коронавірус. Далі проінспектуємо гірський район і після обіду проведемо комісію ТЕБ і НС, де будемо ухвалювати необхідні для подолання наслідків стихії рішення», — прокоментував прем’єр- міністр Денис Шмигаль.

«Галич- Калуш — Рожнятів — Надвірна — Ільці -Косів. Масштаби втрат великі. Окрім вжитих заходів — Кабмін надасть фінансову підтримку області», — зазначив Арсен Аваков.

Тим часом у мережі користувачі діляться вражаючими кадрами наслідків стихійного лиха. У Калуші затопило притулок для тварин. Рівень води на території притулку досягав кількох метрів, майже 300 тварин у воль’єрах мало не потонули. Їх, Богу дякувати, вчасно кинулись визволяти волонтери. Мешканців притулку перенесли на сушу, частину тварин взяли на перетримку люди, а решту відпустили, проте вони не розуміючи небезпеки повертаються. Деяких собак врятувати не вдалось.

«Багато собак не слухається і повертаються назад, вони не розуміють, що відбувається», — коментує волонтер.

У Яремче дорога обвалилася просто під ногами родини з дітьми. На відео, яке оприлюднили у соцсережах, видно, як асфальт спочатку розколюється, а потім раптово з гуркотом обвалюється. Дорога веде до присілку м. Яремче. Разом з дорогою пошкоджено і головний водовід.

Паводок зруйнував і залізницю. Через розмиті колії призупинений рух деяких приміських потягів.

У Чернівцях річка Прут стрімко вийшла з берегів і затопила два найбільших ринки міста. Триває евакуація.

Поки люди рятуються від стихії, є й ті, хто намагається її приборкати. Мережею шириться відео, на якому невідомий на каяку спускається з водоспаду. Як з’ясувалось, небезпечний сплав здійснив киянин, член збірної України по фрістайлу на каяку. Він вижив.

«Скуштували карпатську суміш — швидко та потужно. Такий Прут запам'ятається надовго!», — прокоментував відео екстремал.

Рівень річок продовжує зростати. Користувачі публікують у соцмережах вражаючі кадри не спокійної води.

Поки рятувальники евакуйовують людей, розчищають дороги та укріпляють береги, влада оцінює масштаби катастрофи і вирішує питання про гуманітарну допомогу постраждалим від стихії.

Схожі новини