Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Ґвалтував підлеглий Сірожа, а дядя Коля душив і бив»

Адвокат потерпілої каже: жінку спеціально заманили до Кагарлицького відділення поліції, аби познущатись

За катування та зґвалтування поліцейськими жінки-свід­ка міністр внутрішніх справ відповідальності не несе. Принаймні заступник міністра Антон Геращенко не вважає це підставою для звільнення Авакова. Він також вважає, що проводити паралелі злочину в Кагарлику з Врадіївкою неко­ректно, тому що «там поліцей­ські приховували злочин, а тут ситуація протилежна». І справ­ді, кагарлицькі поліцейські навіть не намагались замести сліди звірячого злочину у від­ділку. Може, були впевнені, що їм і так нічого не буде? Наразі двом підозрюваним суд обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, а в понеділок справу про це розглянуть у Верховній Раді.

Нагадаємо, за офіційним повідомленням Державного бюро розслідувань, «вночі з 23 на 24 травня 2020 року право­охоронці у своєму службовому ка­бінеті з застосуванням насильства кілька разів зґвалтували жінку, яку викликали до відділення поліції як свідка. Крім цього, правоохорон­ці побили чоловіка, який у цей час перебував у приміщенні відділен­ня поліції та погрожували потерпі­лому зґвалтуванням, ставили його на коліна, били по голові кийками, надягали протигаз та стріляли із пістолета табельної зброї над го­ловою. У разі доведення вини, під­озрюваним загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 7 до 12 років».

Спочатку повідомляли, чоло­віка, якого катували кагарлицькі поліцейські, підозрювали у кра­діжці з магазину, а жінка прохо­дила свідком у цій справі. Дивно, що свідка у такій незначній спра­ві викликали до відділку в суботу увечері, а не дочекались поне­ділка. Та, як розповів «ВЗ» адво­кат потерпілої, насправді її ніхто офіційно не викликав. І допиту як такого не було. Жінку заманили у відділок з конкретною метою.

«У суботу сусід повідомив, що її викликають у поліцію з приво­ду серії пограбувань у селі, в яко­му вона живе. Там справді погра­бували магазин. Але дівчина явно не з тих, хто міг би лазити по ма­газинах та красти. Він їй пояснив: це формальність, даси пояснен­ня, що бачила чи не бачила. Вона взяла паспорт (який, до речі, їй не повернули) і поїхала. Сусід сам відвіз її на своєму „Опелі“. У від­ділку її уже чекав „дядя Коля“ — начальник кримінального роз­шуку відділу поліції Кагарлика — та його підлеглий. І почалось те, що почалось. Вони були у ста­ні сп’яніння. Можливо, наркотич­ного», — каже адвокат потерпі­лої Євген Мельниченко.

З жінки знущались із сьомої вечора до четвертої ранку: били, душили, ґвалтували у різних ка­бінетах. «Ґвалтував підлеглий Сірожа, а дядя Коля душив і бив. Вона періодично втрача­ла свідомість. Як їй вдалось ви­рватися, не зрозуміло. Очевид­но, вони були уже в такому стані сп’яніння, що не усвідомлювали, що там відбувається. Я впевне­ний, що вони уже таке робили з іншими людьми і від безкарнос­ті втратили розум і усвідомлення реальності. Мабуть, вони не очі­кували, що хтось заступиться за якусь дівчину зі села», — каже Єв­ген Мельниченко.

Це саме той протигаз, який поліцейські одягали потерпілій, закривши клапан. Фото ДБР
Це саме той протигаз, який поліцейські одягали потерпілій, закривши клапан. Фото ДБР

Жертву обрали не випадко­во. Один з підозрюваних (на­чальник кримінального розшуку) примітив її раніше і виказував, за словами адвоката, «неадек­ватні знаки уваги». Вона йому відмовила. Тож те, що сталося, — швидше за все помста, при­пускає Євген Мельниченко. До речі, цей поліцейський кілька ро­ків працював на Львівщині — спо­чатку у 40-вій колоній у Дрогоби­чі, потім — оперуповноваженим у пункті карного розшуку станції Трускавець (так званій лінійній міліції, яку ліквідували).

Загрози життю жінки, що ста­ла жертвою перевертнів у по­гонах, немає. Однак вона отри­мала тілесні ушкодження, які потребують лікування у Києві. А це за 70 км від Кагарлика. Крім того, вона у шоковому стані. Гро­шей на лікування — немає. Жінка не працювала, оскільки догля­дала п’ятирічну доньку, хвору на ДЦП. Адвокат взявся допомага­ти їй безкоштовно. Каже, дома­гатиметься, аби злочинці отри­мали максимальне покарання. Хоча уже зараз подейкують, що справу можуть перекваліфікува­ти лише як «перевищення служ­бових повноважень», а жертву намагаються виставити жінкою легкої поведінки.

«Звичайно, підозрювані не визнають вини, кажуть, що це наклеп і «сама винна».

Як випускник прокурорсько­го факультету скажу, що квалі­фікувати справу як перевищен­ня службових повноважень — це нонсенс. Перевищення повно­важень може бути лише в тому випадку, коли вони виконують роботу. Когось не так вклали на асфальт під час затриман­ня, комусь «дали по нирках». Це перевищення повноважень. А коли це сплановане зґвалту­вання і знущання — це не служ­бовий злочин. А те, що вони це робили з використанням служ­бового становища, — це обста­вина, що обтяжує провину. Але це не службовий злочин", — каже адвокат.

Схожі новини